Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kancellárokat ültet a kórházakba az ÁSZ jelentése

Kancellárokat ültet a kórházakba az ÁSZ jelentése

A kormány régi álmát, a kancelláriarendszer bevezetését alapozzák meg az Állami Számvevőszék egészségügyi intézményeiről szóló jelentései – állítják a Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők. A kórházszövetség később foglal állást.

A kórházak gazdálkodását anarchiának és botránynak mondta a Magyar Időknek adott interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Belső korrupcióról, a közbeszerzések és a hiteles leltár hiányáról is beszélt a kormánypárti napilapban. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi lehetett az interjúval a kormány valódi célja, és milyen változást vetít elő a magyar egészségügyben egy ilyen cikk.

A jegybank ellen

„Örültünk, amikor a Magyar Nemzeti Bank nemrég azzal jött elő, hogy árán, azaz jobban kellene finanszírozni az egészségügyi szolgáltatásokat, tehát minden vizsgálatot, műtétet és egyéb terápiát. Ehhez azonban egy rendes árkalkuláció kellene, mint minden egyes szolgáltatás esetében. Ez hiányzik az ágazatból, az alulfinanszírozottság pedig ebből fakad” – mondta a Zoom.hu-nak a Semmelweis Egyetem Sebészeti Klinikájának főorvosa.

A fővárosi Szent János Kórház. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Weltner János szerint az ÁSZ jelentése és Domokos László nyilatkozatai a jegybanki anyagot akarják ellensúlyozni. Félő, valódi céljuk, hogy bemutassák, nincs is akkora gond és hiány az ágazatban, valójában pedig a kórházak vezetői pazarolják a pénzt. Azt sugallja, hogy ha a vezetők nem engednék a pénzügyi szabálytalanságokat, a korrupciót, akkor elég lenne az egészségügyre fordított pénz.

Kancellárok

„A kormány ezzel minden bizonnyal azt akarja megalapozni, hogy kancelláriarendszer működjön a kórházakban”

– tette hozzá a szakember.

Régóta ismert tény, hogy a mostani gazdasági vezetők is állami kinevezettek, akik a nemzetgazdasági tárca jóváhagyásával kerültek ezekbe pozícióba. Lapunknak ezt több vezető beosztásban lévő egészségügyi dolgozó is megerősítette, akik szerint a kancelláriarendszer ezért valójában túl sok változást nem hozna az intézmények életében.

„Ha azonban a kancellárok az egyetemihez hasonló hatalmat kapnak, azaz, hogy csak azt a pénzt költhetik az intézmények, amit ezek az emberek az éves költségvetés alapján jóváhagynak, arra vezethet, hogy a hiány nem a költségvetésben, hanem a kórházban keletkezik. Emiatt tovább romlik majd a szolgáltatás színvonala.

Domokos László nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy az a szándékuk, nem adják oda a nyilvánvalóan szükséges, a jelenleginél több pénzt a kórházaknak, így ezzel szerintük majd kialakul a rend.

Ezután pedig eldöntik, ki mennyi pénzre jogosult. Így azonban az intézmények nem fogják tudni még a mostani szolgáltatást sem nyújtani, mert nem léphetik túl a költségvetésüket” – mondta a főorvos.

Megszűntek a belső tartalékok

Hozzátette, az egészségügyi költségvetés, elsősorban ennek dologi, béren túli részének vásárlóerő-értéke 1994 óta folyamatosan csökken, ez azt jelenti, hogy a belső tartalékok régen kimerültek. Mint mondta, azok a lelkes közgazdászok, akik korábban kijelentették, hogy az egészségügy pazarol, most többségükben csöndben vannak.

„Nem véletlen, hogy a betegeknek saját vécépapírt, evőeszközt, fáslit, pizsamát kell vinniük a kórházba.

A szakmai tevékenység fölött pedig nincs semmilyen ellenőrzés az intézményekben. A rendszerváltás óta folyamatosan visszaszorult, majd gyakorlatilag megszűnt a szakmai minőségellenőrzés, a kormányzat akkor sem tudná, hogy melyik kórházban kevés a pénz, ha tényleg szándékában állna erről információt szerezni” – jelentette ki Weltner János.

Egy kórházi folyosó 2018-ban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Létfenntartás

„Domokos László, az ÁSZ elnöke nyilatkozatában kifakadt a magyar egészségügyben tapasztalt kritikán aluli állapotok miatt. Nyilatkozatában azonban nem a kormányt vagy az illetékes minisztériumot tette felelőssé, hanem a kórházakat”– erről már László Imre, a Demokratikus Koalíció (DK) szakpolitikusa beszélt a Zoom.hu-nak.

A Szent Imre Kórház korábbi főigazgatója közölte, a kórházak vezetői a puszta létfenntartásért küzdenek. Éppen ők azok az emberek, akik bár megtehették volna, de még mindig nem menekültek külföldre, hanem próbálják menteni a menthetőt a nyolc éve egyre kevesebb állami forrás ellenére.

Repedező rendszer. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A párt szerint a statisztikákból világosan kiderül, míg Magyarország 2008-ban a 14. helyet érte el a az európai egészségügyi rendszerek rangsorában, 2018-ra visszacsúsztunk a 30. helyre.

Ugyanezen statisztika alapján az uniós országok évi egy főre jutó egészségügyi kiadásainak a felét sem éri el a magyar érték.

Erről a DK szerint nem a kórházak, hanem Orbán Viktor és a Fidesz tehet. Mint közleményében a párt írta, őket egy olyan hűséges pártkatona, mint Domokos, soha nem fogja kritizálni. Lapunk kérdésére László Imre azt mondta, egyértelműen a kancelláriarendszer bevezetése a kormány célja ezzel a lépéssel. Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság szocialista elnöke szerint is erről van szó, ő arról írt közleményében, hogy ez már szeptemberben élesedhet.

EMMI és kórházszövetség

Kerestük a Kórházszövetséget, mert a szervezet fellépésének köszönhető, hogy az áprilisi választások előtt nem vezették be kancelláriarendszert. A sajtóosztályon azt a felvilágosítást kaptuk, szerdán délelőtt tartanak gyűlést, utána foglalnak hivatalosan állást a jelentéssel kapcsolatban. A Magyar Időknek annyit megjegyeztek, hogy Domokos László nem nevezett meg konkrét kórházakat, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni, amíg ez nem történik meg. A cikk emlékeztet arra, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán korábbi egészségügyi államtitkár javaslata volt a kórházigazgatók felett álló kancelláriarendszer kialakítása, amellyel hatékonyabbá akarták tenni az intézmények működését.

A tervet az Állami Számvevőszék akkor üdvözölte, ám a Magyar Kórházszövetség megakadályozta a végrehajtását, így végül a kormány az idei választások utánra halasztotta a döntést, a kancelláriákról azonban április óta nem lehetett hallani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közölte, tanulmányozni fogja az ÁSZ vizsgálati eredményét. Szerintük a jelentéséről eddig megismert információkkal egybevág, hogy a tárca már korábban intézkedési terv kidolgozását kezdte meg a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban.

Borítókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán