Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Idén már 46-an fulladtak vízbe Magyarországon

Idén már 46-an fulladtak vízbe Magyarországon

Csaknem 50 halálos áldozatot követeltek idén eddig a szabad vizek, egészen pontosan 46 esetben történt vízbefulladásos haláleset július 31-ig – nyilatkozta az Országos Rendőr-főkapitányság az ATV megkeresésére. Arányaiban nézve, az előző évhez képest csökkent a tragédiák száma, bár, a 2017-es esztendő negatív rekordot döntött: tavaly 111-en vesztették életüket a hazai vizekben. 2016-ban ehhez képest 60 áldozat volt.

Fotó: MTI / Nagy Lajos

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője a lap megkeresésére elmondta: ők három-négyezer mentést hajtanak végre egy évben, de kiemelte, hogy nem ennyi embert mentenek ki a vízből. Ez a szám ugyanis a kagyló okozta sérüléstől az újraélesztésig mindent magában foglal. A statisztikákból kiderül, hogy a nemeket tekintve

a nők óvatosabbak, kevesebb rizikót vállalnak.

Az életkor szerinti megoszlásból bár messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, az jól látszik, hogy a halálos balesetek 57 százalékban az 50 év feletti korosztályt érintették.

A legnagyobb veszélyzóna pedig évek óta a Balaton: a magyar tengernél már az idén is történt halálos kimenetelű baleset. Bár a vízbefulladásnál sokak fejében élhet az a kép, hogy valaki úszástudás nélkül merészkedett a mély vízbe, vagy éppen a vízibicikliről ugrott fejest felhevült testtel,

a tragédiák nem feltétlen kötődtek a mély vízhez.

A vízmélység szerinti felmérésekből pont az derült ki, hogy az eseteknek nagyjából a fele olyan mély vízben történt, amely egy embert nem nyel el.

Borítókép forrása: Pixabay