Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A hazai nagyvállalatok körében csökkent az optimizmus

A hazai nagyvállalatok körében csökkent az optimizmus

A saját növekedésüket illetően derűlátásuk mérséklődött, ám abban azért bíznak, hogy honi gazdaság jól húz majd.

Miközben a kormányzati oldalról arról lehet hallani, hogy remek eredményeket emlegetnek magyar gazdaság teljesítményét illetően, addig a hazai nagyvállalatok körében a saját fejlődéssel kapcsolatos optimizmus már mérséklődni látszik. Legalább is ez olvasható ki a K&H nagyvállalati növekedési indexnek alakulásából. A hitelintézet által képzett index ugyanis arról árulkodik, hogy az év elejéhez képest látványosan mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatok körében. A legnagyobb magyar cégek egy éves várakozásait jelző K&H nagyvállalati növekedési index 3 ponttal csökkent, így jelenleg 8 ponton áll.

A nagyvállalatok saját kilátásainak tavaly év végéhez képest borúsabb megítélése mögött leginkább az alacsonyabb várt bevétel-növekedés és beruházási szándék áll. A szektor átlagosan 1,6 százalékos árbevétel-növekedést prognosztizál a következő egy év során, ami jelentős visszaesés az előző negyedévi 2,8 százalékoz képest. Feltehetően ezzel függ össze a szerényebb beruházási hajlandóság is, ugyanis az 54 százalékról 43 százalékra esett vissza. (Az indexet a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást keretében képzi, amelyben feltérképezi a honi nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben.)

 

A makrogazdasági részindex jelenleg -1 ponton áll, ami azt jelzi, hogy a cégek várakozó állásponton vannak a gazdasággal kapcsolatban – derül ki a hitelintézet jelentéséből.