Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Többet lehet keresni nyugdíj melletti munkával

Többet lehet keresni nyugdíj melletti munkával

Januártól átalakul a nyugdíj melletti munka adóztatása, aminek következtében magasabb nettó jövedelmet lehet elérni és bizonyos esetekben megszűnik a jövedelmi korlát is.

Számos változást hoznak a nyugdíjasok munkavállalásával és a nyugdíjba vonulással kapcsolatban a már elfogadott jövő évi adótörvények és a központi költségvetést megalapozó törvény. Az elfogadott szochotörvény alapján a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasok nem kell a munkáltatói közterheket megfizetni, és a munkavállalótól is csak szja-t vonnak jövőre. Éppen úgy, mint a nyugdíjas szövetkezeteknél – írja a 24.hu.

Így nő a nyugdíjas nettó jövedelme, igaz miután járulékot sem fizetnek utána, a nyugdíj további emelésére nem lesz lehetőség. A munkáltatói szochomentesség és a munkavállalói járulékmentesség azonban kizárólag a Munka Törvénykönyve szerinti jogviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra érvényes.

Másik fontos következménye a változásnak, hogy mivel szochot nem fizetnek utána, így nem kell számolni a kereseti korláttal sem, vagyis nem kell szüneteltetni a nyugdíjat, még akkor sem, ha az elérte a minimálbér 18-szorosát. Áám ez a szabály csak az öregségi nyugdíjasokat, illetve munka törvényköve alapján szerzett jövedelmeket érinti. Minden más esetben választani kell jövedelemkorlát elérése után a nyugdíj folyósítása vagy a jövedelem között.