Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Portugáliában már 100 hektárnyi erdő leégett

Portugáliában már 100 hektárnyi erdő leégett

A lángok ellen 800 tűzoltó, 130 katona és 12 repülőgép küzd.

Portugália több részén is megdőlt a melegrekord a hétvégén az Afrika felől érkező hőhullám miatt, amely végigsöpört az Ibériai-félszigeten. A délnyugat-európai országban a hőmérséklet egyes helyeken elérte a 47 fokot is, szombaton a főváros, Lisszabon utcái kihaltak a 44 fokos meleg miatt. Az előrejelzések szerint “lehűlés” keddre várható, amikor is 40 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

Portugáliában 2003-ban mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 47,7 Celsius fokot. Az ország legtöbb térségében továbbra is vörös riasztás van érvényben.

Eközben harmadik napja tombolnak erdőtüzek Dél-Portugáliában – írja az MTI –, mindeddig több mint 100 hektár erdőséget perzseltek fel a lángok Algarve térségben. A lángok ellen 800 tűzoltó, 130 katona és 12 repülőgép küzd. Tavaly 114 ember halt meg erdőtüzekben Portugáliában, ezúttal azonban a hatóságok időben reagáltak, és mintegy száz embert evakuáltak a leginkább veszélyeztetett falvakból.