Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Októberben lehetnek nyilvánosak a kórházi fertőzésekről szóló adatok

Októberben lehetnek nyilvánosak a kórházi fertőzésekről szóló adatok

A Kúria dönt arról, hogy az emberminisztériumnak ki kell-e adnia a kórházi fertőzésekről szóló, kiperelt adatokat. A TASZ szerint érdemes hasonló ügyeket vizsgálni az egészségügy javításának érdekében.

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szemben: áprilisban mondta ki a Kúria, hogy kötelező kiadniuk a 2014 és 2016 közötti, kórházi fertőzésekről szóló adatokat. Ezt azonban a mai napig nem tette meg a tárca.

Felülvizsgálat

„A minisztérium rendkívüli felülvizsgálatot kért, a Kúriához fordult.

Amíg a hatóság nem dönt, biztosan nem kaphatjuk meg az adatokat.

Eddig ez teljesen szabályos, mindenkit megillet a jog, hogy a legfőbb bírói fórumhoz forduljon”– mondta a Zoom.hu-nak a TASZ magánszféraprojekt-vezetője.

Asbóth Márton hozzátette, a minisztérium érveit látva, csak azt tudják elképzelni, hogy a Kúria megerősíti a korábbi jogerős döntést, amelyben kötelezik a tárcát az adatok kiadására. Szerinte az EMMI állítása, mely szerint

ezek az adatok pánikkeltőek lennének,

szakmailag nem megalapozott, nem olyan jogi érv, amit ebben az eljárásban figyelembe lehetne venni. A tárcának sikerült kicsit húznia az időt, de arra számítanak, hogy legkésőbb szeptember végéig, október elejéig megkapják az adatokat. Jelenleg éppen ítélkezési szünet van, bíznak benne, hogy ez a végső dátum.

Mossák kezeiket Fotó: AFP/Europress

Nyers adatok

Mint a projektvezető elmondta, nyers adatokat kértek a minisztériumtól, így nehezebben tudják visszautasítani az adatigénylést. Hangsúlyozta, ezzel kapcsolatban bizonyos értelemben valamennyire igaza van a tárcának: ha a tények pánikot nem is keltenének, de túl sok minden nem derülne ki az információkból. Értelmezni és validálni kellenek azokat.

Sok mintent kell még tisztázni Fotó: AFP/Europress

„Szerveződött erre egy önkéntes csapatunk, amiben epidemilógus, adatelemző, adatvizuáló szakemberek vannak, hetek óta várják, hogy végre nyilvánosak legyenek az adatok. A tárcának egyébként az lenne az érdeke, hogy maga elemezzen, ez állami feladat, mi csak pótolni tudjuk az el nem végzett munkát.A Kúrián nyert 1,5-2 hónappal most lenne arra lehetőségük, hogy a nyugat-európai sztenderdeknek megfelelően pótolják a hiányosságaikat.”

Nincs újdonság

A minisztérium nemrég közzétett, a kórházi fertőzések visszaszorításával foglalkozó rendelettervezetéről Asbóth Márton elmondta, valójában nem sok újdonságot tartalmaz. Több olyan rendelkezést rögzítettek, amelyek már az eddigi jogszabályi előírásokban is szerepeltek. Újdonságokat alig tartalmaz a rövid dokumentum, egy-két extra feladatot ad állami szerveknek. Az adatok nyilvánosságra hozását azonban nem említi a tervezet, pedig erre van szabály jelenleg is.

Éppen ezért tudtak pert nyerni.

Asbóth szerint az mindenképpen siker, hogy beszél a problémáról a kormány, szerinte ez a civil nyomásgyakorlásnak köszönhető, de nemcsak a TASZ-nak, hanem például azoknak az orvosoknak is, akik felemelték a hangjukat.

Betegágyon Fotó: Pexels

Sok még a teendő

Kérdésünkre válaszolva elmondta, érdemes lenne hasonló ügyekkel foglalkozni, de már akkor is rengeteg lesz a teendő, ha megkapják az adatokat, hiszen 2014-től 2016-ig kértek ki információkat. Igazán érdekessé majd akkor válik az egész, ha sikerül régebbi adatokhoz jutni és feldolgozni. Mint mondta, a kórházi fertőzések ügye sok problémára rámutat az egészségügyön belül. Látszik, hogy számos témában érdemes lenne kutakodni, amiben kimutatható az állam felelőssége vagy mulasztása. Jó kérdés, hogyan adnak működési engedélyt olyan intézménynek, osztálynak, amelyeknek a jogszabályok alapján nem lehetne.

„Rá lehetne mutatni arra, hogy az egészségügyi igazgatás, az egykori ÁNTSZ és utódszervezetei nem látják el megfelelően a feladatukat.

Kiderülhetne, hogy azért van ennyire rossz állapotban az egészségügy, mert egész egyszerűen nem kényszerítik ki a meglévő jogszabályi rendelkezéseket” – tette hozzá Asbóth Márton.

Borítókép: Fotó: AFP/Europress