Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kitermelés apadása miatt drágul az olaj

Kitermelés apadása miatt drágul az olaj

Amerikai és szaudi szállítások miatt aggódnak a piaci szereplők.

Emelkedni kezdett hétfő reggel az olajár arra hírre, hogy a kitermelés néhány meghatározó helyen csökkent. A legfontosabb ok a szaúdi kitermelés mérséklődése volt, ahol nagyjából napi 200 ezer hordóval esett vissza a termelés, míg az amerikai kutak száma fogyott – hívja fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

A hétfő reggeli adatok szerint az Európában irányadónak tekintett Brent nyersolaj hordónkénti jegyzése 73 dollár fölé kúszott, míg a múlt hét közepén 71 dollár alatt is volt az ár. Az amerikai kitermelők közül sokan szenvednek az emelkedő költségek és az olajár nyár eleji magasabb szintekről való visszaesése miatt. Szaúd-Arábia kitermelése valószínűleg azért csökkent, mert nem találtak vevőt az teljes eladott mennyiségre, azonban jó hír, hogy újra megnyitották az egyik legfontosabb tanker-útvonalat, amin korábban a jemeni lázadók támadásai miatt szüneteltették a szállítást.

A kereskedelmi háborúnak azonban árcsökkentő hatása van, a befektetők ugyanis annak kereslet-csökkentő hatásától tartanak.