Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Domokos László: Ami az egészségügyben gazdálkodás címén folyik, az anarchia

Domokos László: Ami az egészségügyben gazdálkodás címén folyik, az anarchia

Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról.

“Anarchia. Botrány.” Ez a két szó, ami az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetőjének, Domokos Lászlónak először eszébe jut a hazai egészségüggyel kapcsolatban. Mindezt a Magyar Időknek adott interjúban annak kapcsán mondta, hogy ÁSZ emberei immáron hosszabb ideje ellenőrzik a hazai egészségügy különféle intézményeinek pénzügyeit és gazdálkodását.

Az interjúból az körvonalazódik, hogy a szervezet vezetője szerint az egészségügyi ellátórendszer gyengeségeiért nem is annyira a kormány, hanem sokkal inkább a benne szereplő intézmények vezetői lennének a felelősök.

Ezzel együtt a vizsgálatok alapján tett Domokos állításai hajmeresztőek. Rámutat, hogy az “eddigiek alapján azt kijelenthető: rendszerszintű, hogy az összességében több millió embert ellátó szakrendelők vezetői nem tartják be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem. Elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak néhol az egészségügyben. Ráadásul a korrupció ellen védelmet nyújtó kontrollrendszereket gyakorlatilag egyik ellenőrzött egészségügyi intézményben sem alakították ki megfelelően.”

Az ÁSZ talált olyan kórházat, ahol “szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy. Néhol az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak. De kaotikus viszonyokat találtunk egyes szakrendelőknél is. Számos esetben hamis nyilatkozatokat tettek az intézményvezetők a gazdálkodásról, így esély sem volt arra, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak és a forrásokat mire fordították.”

Domokos úgy véli alapvető változások kellenek az egészségügyben. Van valószínűséggel attól az intézménytől, amelyik betartja a szabályokat, s végül nem költ el minden rendelkezésre álló pénzt, elvonják a megmaradó összeget. vagyis büntetik, aki viszont túlköltekezik, annak idővel kifizetik tartozásait. Ez nem megfelelő gyakorlat. “Ez körülbelül olyan, mintha azt büntetné meg a környezetvédelmi hatóság, aki kidobja a szemetet a kukába, annak pedig pénzt adna, aki az erdő szélére hordja az építési sittet.” – mondja. “A szemléletváltásnak tehát egyrészt abban kell állnia, hogy az egészségügyi vezetők megfelelően bánjanak az állami pénzzel, az adófizetők pénzével, s ezt a kormány szigorúan ellenőrizze. Az az intézményvezető pedig, aki ennek az elvárásnak nem tud megfelelni, ne hozhasson több gazdasági döntést.” – magyarázta.

Borstókép: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke felszólal a Zsigmond Király Egyetem egyik konferenciáján. MTI Fotó: Kovács Attila