Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lezuhant egy veterán kisrepülő Svájcban

Lezuhant egy veterán kisrepülő Svájcban

Lezuhant egy húszszemélyes repülőgép a svájci Alpokban, a tragédiának feltehetően számos halálos áldozata van – jelentette a dpa német hírügynökség vasárnap Graubünden kanton rendőrségére hivatkozva.

A Ju-52-es típusú – 1939-ben készült – gép a rendőrség közlése szerint a Piz Segnas hegység nyugati oldalán, 2540 méteres magasságban csapódott földnek. A tragédia még szombaton történt, a mentési munkálatokat a hegyi terep nehezíti. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert, a gépen 17 utas és háromfős személyzet fér el.

Fotó: Wikipedia

A járatot egy olyan cég üzemelteti, amely az Alpokat bemutató körrepülésekre szakosodott. Az Aviation Herald repülésbiztonsági szakoldal azt írja, hogy a repülési adatok alapján a gép olyan irányból közelíthetett meg egy hegyoldalt, amelyik irányból nagyon erősek a lefelé tartó áramlatok, ráadásul a meleg miatt a talaj közelében váratlan légköri jelenségek is tapasztalhatóak. Az ilyen sétarepülések veszélyei közé tartozik, hogy a hegyek között repülve sokszor alakulnak ki kiszámíthatatlan légköri helyzetek, ezért a legtöbbször a hegyek felett, biztonságos magasságban repülve szokták megtenni az ilyen utakat. Az oldal kommentelői azt is hozzáteszik, hogy a balesetet szenvedett gép a Ju-Air céghez tartozott, és ennek a cégnek vannak a leginkább tapasztalt Ju-52-es pilótái.

A roncsról készült képhez pedig azt a megjegyzést fűzték, hogy abból kiindulva, hogy mennyire kis területen terülnek szét a maradványok arra lehet következtetni, hogy a gép szinte függőlegesen csapódott a földbe.

Svájcban szombaton egy másik kisrepülő is balesetet szenvedett, a Luzern mellett Hergiswilnél. Annak a tragédiának négy halálos áldozata van, egy kétgyermekes helyi család tagjai.

(MTI)

Borítókép: A balesetet szenvedett gép. Fotó: Aviation Herald/Mentők