Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

15 ezerből alig kétezer hallgató szerezte meg az utolsó perces diplomát

15 ezerből alig kétezer hallgató szerezte meg az utolsó perces diplomát

Egy törvénymódosítás nyomán a 2017/2018-as tanév volt az utolsó lehetősége a diplomaszerzésre azoknak a felsőoktatásbeli hallgatóknak, akik a tanulmányaikat a 2006-os tanév, vagyis a bolognai rendszerű oktatás bevezetése előtt kezdték meg. Azok a hallgatók tehettek idén záróvizsgát, akik korábban már abszolváltak, vagyis az egyetemi tanulmányaikat befejezték, de nem írtak diplomamunkát, ilyen hallgatóból országszerte 15486 volt, vagyis valószínűleg valamivel még több, mivel a statisztikák csak 2006-tól kezdve számolják a hallgatókat.

A 2017/2018-as tanév végére nagyjából kétezer ilyen hallgató államvizsgázott, vagyis a nagy többségnek elúszott a lehetősége arra, hogy befejezze az egyetemi képzését. Az ELTE-n például 3870 potenciális államvizsgázó közül mindössze 846-an tették le a vizsgát. A Kodolányi János Főiskolán közel 800 lehetséges vizsgázóból csak 283-an vizsgáztak le.

A felsőoktatási intézmények nagy energiákat mozgósítottak a tanév elején, hogy elérjék azokat a régi hallgatókat, akiknek az idei év volt az utolsó lehetősége a záróvizsgázásra.

(HVG)

Borítókép: Pixabay