Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szaúd-Arábia háborúja szedi a civil áldozatokat Jemenben

Szaúd-Arábia háborúja szedi a civil áldozatokat Jemenben

Legalább 55 polgári lakos halt meg, 170 pedig megsebesült a jemeni Hodeida városban csütörtökön végrehajtott támadások következtében – közölte pénteken a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR), a síita húszi lázadók a szaúdi vezetésű arab koalíciót okolják, a koalíció ugyanakkor elhárítja a felelősséget.

Johannes Bruwer, a CICR jemeni képviseletének vezetője közleményében élesen elítélte a Vörös-tengeri kikötővárosban “ismeretlen körülmények” között végrehajtott robbantásokat, amelyek a pénteki összesítések szerint legalább 55 ember életét oltották ki és 170 embert sebesítettek meg. Korábbi jelentések Juszef al-Hadrit, a kikötővárost ellenőrzésük alatt tartó síita húszi lázadók egyik szóvivőjét idézték, miszerint csütörtökön a szaúdi vezetésű arab koalíció légicsapást mért Hodeida halászkikötőjében és halpiacán. Hadri szerint egy légicsapás a halpiacot érte az al-Tavra kórház mellett, röviddel az elsőt követően pedig egy másik bombatalálat az egészségügyi intézmény főkapuját érte, amelyen keresztül ápolók és civilek éppen a sebesülteket vitték be. A piac mindössze öt méterre van az al-Tavra kórház főkapujától.

Bár a húszi lázadók szócsövének számító al-Maszíra tévécsatorna szerint egyértelműen a szaúdi vezetésű koalíció áll e robbanások hátterében, a koalíció szóvivője pénteken elhárította a felelősséget. Azt állította, hogy az említett műveletek célpontjai a halpiactól és a kórháztól 2,5 kilométer távolságban voltak. Hangsúlyozta, hogy a húszi miliciákat terheli a felelősség az említett robbanásokért.

A jemeni kormányerők Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek támogatásával júniusban indítottak offenzívát a város elfoglalására az Irán támogatását élvező lázadóktól. A koalíció azóta ellenőrzése alá vonta Hodeida nemzetközi repülőterét, s jelenleg a város kikötője irányába nyomulnak előre csapatai, amin keresztül a nemzetközi humanitárius segély 80 százaléka áramlik be a polgárháborús országba.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. (MTI/AFP)