Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

The Wall Street Journal: Még mindig észak-koreaiak ezrei dolgozhatnak Oroszországban

The Wall Street Journal: Még mindig észak-koreaiak ezrei dolgozhatnak Oroszországban

Dacára az ENSZ-szankcióknak, Moszkva még mindig észak-koreai munkások ezreinek teszi lehetővé, hogy Oroszországban dolgozhassanak – írta csütörtökön internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap.

A lap meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt, be, hogy az oroszok az ENSZ-szankciók ellenére új munkavállalási engedélyeket adtak ki észak-koreai munkásoknak. Az orosz belügyminisztérium adataira hivatkozva a The Wall Street Journal azt írta, hogy tavaly szeptember óta több mint tízezer észak-koreai állampolgár kapott engedélyt oroszországi munkához. Az ENSZ tisztségviselői most vizsgálják, hogy e döntésével Moszkva valóban megsértette-e az Észak-Korea ellen érvényben lévő büntető intézkedéseket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tavaly szeptemberben mondta ki, hogy az észak-koreai állampolgároknak külföldi kormányok nem adhatnak ki új munkavállalási engedélyeket, a már létezőket ugyanakkor nem kell visszavonni. A munkavállalási engedélyek megtagadásával a világszervezet célja az volt, hogy megfossza egyik fontos jövedelmi forrásától Kim Dzsong Un rendszerét.

A The Wall Street Journal szerint az orosz hivatalos adatok azt mutatják, hogy az észak-koreaiakat foglalkoztató orosz cégek észak-koreaiakkal létrehozott vegyesvállalatokként működnek. Ezt az ENSZ határozatai szintén tiltják.

Az amerikai lap érdeklődésére sem az orosz belügyminisztérium, sem a külügyi tárca nem kívánt reagálni.