Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nagyon jól megy a Mol-nak

Nagyon jól megy a Mol-nak

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA)  1,3 milliárd dolláros szinten maradt az idei első fél évben, hasonlóan 2017 azonos időszakához, ennek alapján a vállalat 2,4 milliárd dollárra emelte év végi EBITDA-célkitűzését a korábbi 2,2 milliárd dollárról – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett jelentésből. 

Forintban számolva az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 336,6 milliárd forint volt az első félévben, 9 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában elért eredménytől. A második negyedévben 178,5 milliárd forint volt az EBITDA, 7 százalékkal kevesebb, mint 2017 második negyedévében, ugyanakkor meghaladta a 171,5 milliárd forintos piaci konszenzust.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a Mol-csoport változó külső környezetnek ellenálló, integrált üzleti modellje 2018 első fél évében ismét bebizonyította teljesítőképességét. Az eredmények lehetővé teszik, hogy a 2018-ra vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDA-előrejelzést megemeljék – mutatott rá, jelezve, hogy sikerült megőrizni az előző évben elért kiemelkedő profitabilitást.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 2335 milliárd forintot az első fél évben, 19 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában. A második negyedévi nettó árbevétel meghaladta az 1335 milliárd forintot, ami 32 százalékos többlet a 2017 második negyedévéhez képest.

Az átlagos napi termelés mintegy 110 ezer hordó olajegyenértéket ért el, ami megfelel az egy évvel korábbi szintnek. A magyarországi, horvátországi és oroszországi alacsonyabb termelést az Egyesült Királyságban található mezők termelésnövekedése ellensúlyozta – közölte a társaság.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDA-ja 492 millió dollár (128,4 milliárd forint) volt az első fél évben, ami 24 százalékkal alacsonyabb az előző évi, magas értéknél, ezt a cég a kedvezőtlen makrogazdasági fejleményekkel indokolta. A jelentés szerint az üzletág jó belső teljesítménye csak részben tudta ellensúlyozni a gyengülő árréseket.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens az eddigi legjobb eredményét produkálta, 192 millió dollárral (50,2 milliárd forint) zárta a félévet, ami 28 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a nem üzemanyag termékek növekvő árrésének és a bővülő közép-kelet európai üzemanyag-fogyasztásnak köszönhető a társaság jelentése szerint.

A gázszállítási üzletág 2018 első féléves EBITDA hozzájárulása 116 millió dollárt (29,8 milliárd forintot) ért el, ami 8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záró ára 2704 forint volt, míg az elmúlt egy évben 2488 és 3350 forint között mozgott. (MTI)