Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Először adott interjút Bin Laden édesanyja

Először adott interjút Bin Laden édesanyja

Tizenhét évvel 9/11 után is képtelen elfogadni Alia Ghanem, hogy fiából dzsihadista terroristavezér lett, és azt hajtogatja: hogy Oszama olyan körökbe keveredett, ahol „átmosták az agyát”.

Alia Ghanem és családja éveken át kerülte a médiában való szereplést. Nem véletlenül: Ghanem fia nem más volt, mint a 2011-ben kivégzett terroristavezér Oszama Bin Laden. A befolyásos szaúdi család örökre sötét folt marad a királyság történetében, hiába is telt el 17 év a 9/11 óta – a 19 gépeltérítőből 15 szaúdi volt, így máig állnak a vádak, hogy bin Ladent maga a szaúdi állam segítette.

Ghanem asszonnyal a Guardian készített interjút otthonában, ahol az első szembeötlő tárgy a dzsihadista terrorista mosolygós fényképe egy takaros üvegvitrin mögött. Ő volt az elsőszülött fiú, így nem csoda, hogy portréi előkelő helyet foglalnak el a dzeddai családi fészekben.

„Nehéz életem volt, mert a fiam oly távol volt tőlem. De

ő nagyon jó fiú volt, nagyon szeretett engem

– mesélte Ghanem az őt kérdező újságírónak határozott hangon. – A második férjem nevelte őt is, hároméves kora óta. Nagyon jól bánt Oszamával.”

A hetvenes éveiben járó, betegeskedő asszonyt két másik fia vette körül az interjú során. Az édesanya visszaemlékezései alapján Oszama tehetséges és ambiciózus fiú volt, de húszéves korában, a dzseddai egyetemen sötét fordulatot vett az élete, amikor egy új társaságba került.

„Teljesen más ember lett, átmosták az agyát

– állítja Ghanem. – Itt találkozott egy Abdullah Azzam nevű férfival, aki a muszlim testvériség tagja volt és akit később ki is tiltottak az országból. Ő lett Oszama egyik spirituális tanácsadója.”

A nő próbálta figyelmeztetni fiát, de az sosem volt őszinte anyjával azzal kapcsolatban, mivel is foglalkozik pontosan; az anya értelmezése szerint azért, mert nagyon szerette őt és nem akarta, hogy féltse. A 80-as évek elején aztán Oszama Afganisztánba ment az oroszok ellen harcolni, amivel nagy elismerést váltott ki otthon.

Öccse, Hasszan szerint az anyjuk sosem gondolt arra, hogy a fiából dzsihadista lett, és amikor ez egyértelmű lett, mindenki felháborodott. A családtagok szerint Ghanem máig elfogult szeretett fiával, és nem hibáztatja, inkább a körülmények áldozatának tartja. Hasszan úgy érzi, emberként nem tud büszkeséggel tekinteni féltestvérére.

„Nagyon egyenes ember volt, jó tanuló volt az iskolában, tényleg, imádott tanulni és rengeteg pénzt költött Afganisztánra. Ki gondolta volna, hogy dzsihadista lesz? Senki sem akarta, hogy ez történjen.”

A tragikus A 9/11-ről a testvérek úgy nyilatkoztak,

rögtön tudták, hogy Oszama volt,

és szégyent éreztek a hírek hallatán. Tudták hogy, súlyosak lesznek a következmények, a család külföldön élő tagjai szinte azonnal visszatértek Szaúd-Arábiába, ahol utazási tilalmat vezettek be rájuk és kihallgatták őket. (Ma ez a tilalom már nincs érvényben). Később Oszama két özvegye és gyerekei is visszatérhettek az országba bár ők el nem hagyhatják el azt. Legidősebb fia, a most 29 éves Hamza még Afganisztánban van, és állítólag

bosszút akar állni apja haláláért,

amit a család többi tagja mélyen elítél.

Borítókép forrása: Universal History Archive/Getty Images