Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

10 éven át dolgozhatott egy orosz kémnő a moszkvai amerikai nagykövetségen

10 éven át dolgozhatott egy orosz kémnő a moszkvai amerikai nagykövetségen

Orosz kémnő férkőzhetett be a moszkvai amerikai nagykövetségre, aki több mint egy évtizedig dolgozott az intézménynek. A hölgyet a Secret Service (védelmi kormányügynökség) alkalmazta így minden valószínűséggel hozzáférése volt az ügynökség belső hálózatához és e-mail rendszeréhez, így tisztában lehetett az elnök és alelnök napirendjével is – írja a Guardian. A Secret Service azt nyilatkozta az újság megkeresésére, hogy a nő nem volt fontos pozícióban, nem fért hozzá nemzetbiztonsági anyagokhoz, de azt

egy szóval sem cáfolták, hogy potenciális kémként azonosították.

Az állítólagos kémnőt azonban már nem tudták elérni.

Az orosz állampolgárságú nőt egy 2016-os rutinvizsgálat során szúrták ki, amelyen kiderült, hogy a nő rendszeresen és engedély nélkül találkozik orosz titkosszolgákkal. 2017 januárjában ezt jelezték is a kormányzati biztonsági hivatal emberei, de a Secret Service nem indított átfogó belső vizsgálatot, hanem pár hónappal később kirúgták a nőt, és próbálták a szőnyeg alá söpörni az ügyet, hogy ne legyen botrány dologból.

Borítókép forrása: Sergei PetrovTASS via Getty Images