Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tovább bővül Csányi Sándor agrárbirodalma

Tovább bővül Csányi Sándor agrárbirodalma

A jelenleg (még) leggazdagabb magyar Csány Sándor érdekeltségébe tartozó cégcsoport vásárolja fel a Hungerit Zrt-t.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor (OTP és Bonafarm tulajdonos) felvásárolja a a baromfifeldolgozássál foglalkozó Hungerit Zrt. Az ügylet értékét piaci információk 16 milliárd forintra teszik. Az eladó Magyar József, akinek vagyonát a 100 Leggazdagabb magyar kiadvány 19,2 milliárd forintra becsülte, aki ezzel a 57. volt a 100-as listán. A 2017-es adatok szerint a Hungerit 38,4 milliárdos árbevétel mellett 2 milliárdos eredményt ért el. Az árbevétel 10 milliárddal volt alacsonyabb a 2016-osnál, az adózott eredmény viszont duplája volt az egy évvel korábbinak.

Csányi Sándor tekintélyes mezőgazdasági portfólióval rendelkezik, ezért az ügyletet a GVH-nak is engedélyeznie kell. A versenyhivatali vizsgálat szerint a felvásárlás nem jár versenykorlátozó hatással. A Csányi-csoport húsipari tevékenysége sertéseket tekintve a teljes vertikumra kiterjed: a tenyésztéstől a vágóhíd-üzemeltetésen keresztül a hús feldolgozásáig; a baromfiknál ennél szűkebb: napos csirkék tenyésztését, illetve bizonyos feldolgozott baromfi termékek előállítását foglalja magában. Ezen túl a Csányi-csoport – egyebek mellett – tejtermékeket gyárt és mezőgazdasági anyagokat (pl. takarmány, műtrágya) értékesít.

A Hungerit Zrt. és a hozzá tartozó vállalkozások ) tevékenysége kiterjed a teljes baromfi (csirke, pulyka, kacsa, liba) vertikumra, azaz a tenyésztésre, az elsődleges feldolgozásra valamint a baromfihús-készítmények gyártására és értékesítésére.

A versenyfelügyeleti eljárásban megállapították, hogy a Csányi-csoport és a Hungerit-csoport tevékenysége azonos a feldolgozott hústermékek gyártása és értékesítése területén, azonban a felek részesedése egyik átfedő piacon sem éri el a 20 százalékot – olvasható a GVH közleményében.