Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pályázhatóak a szuperintézetek, avagy mi lesz veled, János kórház?

Pályázhatóak a szuperintézetek, avagy mi lesz veled, János kórház?

Az új centrumintézmények ötlete alapvetően jó, de kérdés, hogy miattuk hány kórházat kell majd bezárni a személyzeti átcsoportosítások után. A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint a dél-budai szuperintézet helyett elég lenne harmadannyiból felújítani a Szent Imrét.

„Kiforrott kórházfejlesztési koncepció kellene, ami az egész országra vonatkozó terveket tartalmaz. Ilyen azonban nincs, legalábbis nem nyilvános, és szakmailag biztosan nem vitatták meg. Ez most a legnagyobb hiányosság, így minden fejlesztés, ami történik, az a levegőben lóg” – mondta a Zoom.hu-nak Falus Ferenc, a Nyírő Gyula Kórház korábbi főigazgatója a három fővárosi centrumkórház kapcsán.

Pályázhatóak

Mint beszámoltunk róla, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden bejelentette, hogy mostantól lehet pályázni az intézmények kivitelezésére. Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program (EBP) miniszteri biztosa a kormánypárti Magyar Időknek szerdán arról beszélt, hogy 24 órás ellátás működik majd, így minden akut betegséget ellátnak majd, és nem fognak senkit más intézménybe küldeni.

A dél-pesti szuperkórház az Országos Kardiológai Intézet–Szent István–Szent László Kórház területén, az észak-pesti a Honvédkórház bázisán jön létre, míg a dél-budai régió lakosait a XI. kerületben, a Dobogó városrészen felépítendő új szuperkórház szolgálja majd.

A Szent István Kórház bejárata a főváros IX. kerületében, a Nagyvárad téren.

Cserháti Péter azt mondta, a tervpályázati kiírások alapján a jelentkezéseket október 8-ig kell beküldeni. A közbeszerzési eljárás kétszakaszos lesz. A most induló első ütemben a beérkezett pályázatok közül választja ki a három, 12-12 főből álló bírálóbizottság a legjobbakat, amelyeket díjaznak és meg is vásárolnak. Hozzátette, a pályázat eredményhirdetése december 7-én lesz. A három centrumkórházról a remények szerint már ezt követően elkészülhetnek a különböző látványtervek.

Inkább öt-hat kellene

Falus Ferenc, korábbi tiszti főorvos a Zoom.hu-nak elmondta, a három centrumkórház valójában csak félmegoldás, Budapest lakosságához mérten legalább négy intézményre lenne szüksége. Ha pedig hozzávesszük az agglomerációt is, akkor a szám inkább már öt-hatra módosul.

„A fővárosban a megyei kórházak működési mintájára szervezik át az ellátást. Ez a centrumkórházakkal sem változik majd.

De ez azt is jelenti, hogy 300-400 ezer emberre 600 aktív ágy kellene, hogy jusson, ebbe nem számolhatjuk bele a pszichiátriát.

Jelenleg egy hasonló intézmény van, a Honvédkórház, ahonnan naponta érkeznek a drámai hírek. Ott mielőbb el kell kezdeni a fejlesztést, mert a sürgősségi osztály nem működhet így tovább, kapacitása nem elegendő a betegek gyors ellátására” – mondta a szakértő.

A Honvédkórház napjainban MTI Fotó: Lakatos Péter

Szerinte a dél-budai kórháznál akkora plusz infrastrukturális beruházásra van szükség a közlekedéstől az útépítésig, hogy a szokásos állami pazarlás része lesz. Hangsúlyozta, rövidtávon inkább a Tétényi úti Szent Imre kórházat kellene fejleszteni, ez gazdaságilag ez lenne optimális. Hozzátette, a három centrumkórház híre jól hangzik, a lakosság számára kényelmes is lehetne, de jóval több orvost igényel, amiből pedig komoly hiány van. Ha egyszerre kell ellátni például három traumatológus csapatot mindegyik intézményben, az több személyzetet igényel, ami magasabb költséggel is jár. Ez azonban a lakosság számára jobban elérhető ellátást jelenthetne, ha meg is valósul majd valamikor a 20-as évek második felére.

Az észak-budai lakosok ellátásra pedig még tervek sincsenek, főleg, ha a dél-budai centrumkórházba vezénylik át a Szent János Kórház személyzetét.

A bezárásról nem beszélve

„Az előző tárca és Cserháti Péter érdeme, hogy sikerült elmagyarázni, több centrumkórházra is szükség van, nem csak egyre. Ez is nagy eredmény, de valójában négyre lenne szükség.

Békásmegyer környékéről nagyon hiányzik egy ilyen intézmény, az ottaniaknak a Honvédkórház marad.

Ehhez viszont jóval nagyobb kapacitásra lenne szükség, nagyobbra mint például a dél-budai intézménynek, ugyanis két régiót kell majd ellátnia” – mondta lapunknak Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdász.

Hozzátette, csak a csúcsintézményekben lesz majd ügyelet, a többiben majd csak egy-egy problémát tudnak ellátni. A súlyosabb eseteket, ahol például idegsebészre is szükség van, azok csak a centrumkórházakban orvosolhatóak majd.

„Arról azonban senki sem beszél, hogy ahhoz, hogy ezekben a nagy intézményekben meglegyen a megfelelő létszám, hány másikat kell bezárni. Nincs elég szakember, de őket is át kell majd csoportosítani az új, nagy intézetekbe. Mi lesz például a János kórházzal?”– tette fel a kérdést a Kincses Gyula.

A fővárosi Szent János Kórház. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szerinte önmagában a három csúcskórház nem termel többletkapacitást, kardinális kérdés hogy kik fognak benne dolgozni. Hozzátette, erősítésre szorul a járóbetegellátás, egynapos sebészeti centrumokra van szükség. Ezeket kellene most gőzerővel erősíteni és beszélni róluk, így a kisebb intézményekben kevesebb orvos és nővér is elláthatná a feladatokat.

Szerinte a Szent Imre Kórház fejlesztése olcsóbban kihozható lett volna, és jóval gyorsabban is végeztek volna vele, mint az új dél-budai szuperntézménnyel.

„Így azonban vesztettünk két-három évet. A dél-budai szuperkórház ötlete a frakciótól származik, nem szakmai döntés született. Azt gondolták, hogy ha baj van az egészségüggyel, akkor építenek egy egyágyas szobákkal és fodrászattal működő intézményt, de ez rossz döntés volt”– tette hozzá Kincses Gyula.

Borítókép: A Szent János kórház II. Belgyógyászatának épülete a főváros XII. kerületében. MTVA: Jászai Csaba