Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végleg államosították a honvédek biztosítását

Végleg államosították a honvédek biztosítását

Úgy tűnik, végleg „államosították” a Magyar Honvédség baleset- és felelősségbiztosításait – ez derült ki a Honvédelmi Minisztérium Zoom.hu-nak küldött válaszából. A tárcát azután kerestük meg, hogy július elején a fővárosban a föld alatt eltemetett több ezer II. világháború bomba közül egyet megint hatástalanítaniuk kellett a honvédségi tűzszerészeknek.

Az Erzsébet híd lábánál a Duna medréből kiemelt, már hatástalanított bomba a honvédség hajóján Fotó: Veres Viktor

A mostani akció sikeres volt, szemben azzal a két évvel korábbival, amikor egy hortobágyi lőszermentesítési akcióban a már hatástalanított bomba mégis felrobbant és négy honvédségi tűzszerész meghalt. Akkor derült ki, hogy a Honvédség már négy évvel korábban felmondta a katonák balesetbiztosítását – ideértve a külföldi missziókban résztvevőkét is –, továbbá a honvédségi járművek felelősségbiztosítását is.

Hende Csaba felmondta, mert drága volt

A Honvédség még Hende Csaba akkori miniszter döntése nyomán, spórolásból mondta fel 2012. január 1-jétől az addig általános balesetbiztosítást, ami az azt megelőző években mintegy évi félmilliárd forintos fizetési kötelezettséget jelentett. Ehelyett 2012-től az vált gyakorlattá a katonákat érintő baleseteknél, haláleseteknél, hogy a tárca vállal felelősséget, és állja a kártérítési, kárenyhítési juttatásokat.

Hende Csaba spórolásra hivatkozva mondatta fel 2012. január elsejétől az általános biztosításokat MTI Fotó: Kovács Tamás

Így, egyedi miniszteri döntés révén kaptak a Hortobágyon hősi halált halt tűzszerészek hozzátartozói is bizonyos összeget. Ám a tragédia után úgy tűnt, Hende utódja, Simicskó István újra bevezetné az állomány minden tagjára a balesetbiztosítást, illetve újra kötnek gépjárműfelelősség-biztosítást is – ezt akkor a Honvédszakszervezet is megfontolandónak tartotta a katonák életpályamodelljéhez kapcsolódóan. Ez mégsem történt meg, hiszen a tárca Zoom.hu-nak küldött válasza szerint

„a tárca vezetése a károknak saját kockázati körben történő viseléséről döntött.

Vagyis maradt a korábbi gyakorlat, de a honvédek jogállásáról szóló törvény tavaly decemberi módosítása révén jogszabályban is rögzítették, hogy a Honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagok felé a szolgálat-teljesítéssel összefüggő káreseményekért.

Négy halálos áldozatot követelt a hortobágyi tragédia 2016. július 1-jén – képünk illusztráció MTI Fotó: Nyikos Péter

A tárca válaszában azt írta, így a balesetet szenvedett katona minden kára megtérül, vagyis biztosítás nélkül sem ér senkit hátrány. Megjegyezték: a honvédség kárfelelőssége kiterjed mind a belföldi, mind a külföldi szolgálatteljesítés során bekövetkezett káreseményekre, az azokkal összefüggésben felmerült minden kárra – ideértve jövedelemveszteséget, költségeket, dologi kárt és sérelemdíjat.

Nem biztos, hogy olcsóbb, de „bajtársiasabb”

Nem tudni, hogy ez a konstrukció milyen kiadásokkal jár a Honvédségre, így végső soron a költségvetésre nézve, mindenesetre ez a megoldás a honvédek szempontjából nem rosszabb, mintha „külsős” biztosításuk lenne valamely biztosítótársaságnál. Legalábbis ezt állítja most a Honvédszakszervezet elnöke. Czövek János a Zoom.hu-nak az előnyök közt említette, hogy például az ügyintézés is egyszerűbb így, „házon belül”.

Az alezredes példaként említette, hogy így nem kell valamelyik biztosítótársaságnál személyesen vagy hosszadalmas levelezéssel intézkedni, hanem ez gyorsan és zökkenőmentesen megoldható a személyügyi osztályon a HM-ben. Hozzátette:

„bajtársiasabb” is így az egész folyamat, több figyelmet és támogatást kaphatnak az ügyintézésénél a honvédek, a hozzátartozók.

Az elnök kérdésünkre megjegyezte: lehet, hogy „jelentős számú biztosítási eseménynél” a korábbi költségeknél többet kénytelen kifizetni a tárca, viszont nem kell állandóan fix biztosítási díjat fizetni, akkor is, ha nem történik semmi. Hogy utánajárjunk, az eredetileg évi félmilliárdos spórolás intézményesítésével valóban megtakarított-e a Honvédség, kikértük a tárcától az elmúlt évek adatait – ha megérkeznek, megírjuk.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott állománygyűlésen 2018. július 2-án. / MTI Fotó: Mohai Balázs