Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megegyezett Szíriáról Izrael és Irán

Megegyezett Szíriáról Izrael és Irán

Orosz közvetítéssel sikerült megegyeznie Izraelnek és Iránnak Szíria sorsáról. A perzsa állam részben enged a zsidó állam követelésének, és minden katonáját visszavonja a Golán-fennsík 85 kilométeres körzetéből – írja a Reuters. Izrael eredetileg nagyobb részről akarta eltüntetni az irániakat. A megállapodás betartására az Iránnal szövetségben a közös vazallusnak számító Bassár el-Aszad elnökért harcoló oroszok vállaltak garanciát, de a közvélemény szerint ezek betartása már kérdéses, hiszen ugyanezek a milíciák szépen el tudtak vegyülni Szíriában a kormányhadsereg emberei közt is korábban.

Alekszandr Lavrentyjev különmegbízott szerint azonban nagyon fontos, hogy Irán és szövetségesei ne “idegesítsék” Izraelt, mert csak így lehet véget vetni az iráni érdekeltségű bázisok és Iránból Libanon felé tartó hadianyag-szállítmányok elleni menetrendszerű támadásoknak.