Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hatalomátvétel és tömeges elbocsátás a Hír TV-nél: műsorok szűnnek meg

Hatalomátvétel és tömeges elbocsátás a Hír TV-nél: műsorok szűnnek meg

Elkezdődött az újratervezés és a tömeges elbocsátás a HírTV-nél. Kálmán Olgának és egy sor kollégájának mennie kell, mások pedig maguktól álltak fel. Arról, hogy Kálmán Olga, a HírTV Egyenesen című politikai háttérműsorának vezetője lehet a HírTV tulajdonosváltásának egyik első áldozata, a Zoom.hu is írt. A Zoom.hu helyszíni tudósítója szerint szerda este már nem is kerül adásba az Egyenesen.

Kálmán Olga annyit mondott: a felmondási idejét tölti, az élet megy tovább.

A Zoom.hu úgy értesült, hogy Kálmán Olga kirúgása után felmondott az Egyenesen felelős szerkesztője, Láng Balázs is. A televízió munkatársai rekordrövid, mindössze pár perces állománygyűlésen juthattak egyébként szerda délelőtt először érdemi információhoz jövőjükkel kapcsolatban azóta, hogy Simicska Lajos több más érdekeltségével együtt eladta a csatornát Nyerges Zsoltnak. Az állománygyűlésen csupán bejelentették az új vezetési struktúrát, de kérdezni nem lehetett.

A HírTV a fenti kép tanúsága szerint máris tudatja: “Kálmán Olga és Csintalan Sándor műsorait mától nem láthatják a Hír Televízió képernyőjén”. Ezt közölte a televízió a honlapján is, “műorváltozás” címmel. Ugyanakkor a hvg.hu úgy tudja, Kálmán Olga műsora, az Egyenesen megmaradhat valamilyen formában, csak éppen az Echo TV-nél dolgozó Horváth Károly kaphatja meg, ám más források más Echo TV-s nevet is emlegetnek. A kormánypárti Magyar Idők azt is írja, hogy a távozók között van Bodacz Balázs, illetve több műsor felelős szerkesztője, Zimon András is és megszűnik a Szamizdat című műsor. A Zoom.hu helyszíni forrásai szerint a Híradó felelős szerkesztőinek délután 2 óráig adott “ultimátumot” az új vezetés, hogy eldöntsék, mennek-e vagy maradnak, viszont a riportereket állítólag azonnali választás elé állították.

A hvg.hu információi szerint azóta ezekkel a kollégákkal bővült a kirúgottak listája:

  • Nagy Zoltán hírigazgató
  • Tarr Péter vezérigazgató-helyettes
  • Bodacz Balázs műsorvezető
  • Zimon András szerkesztő
  • György Zsombor szerkesztő
  • Lampé Ágnes műsorvezető
  • Teszári Nóra műsorvezető

A portál szerint önként távozott továbbá a csatornától mások mellett Rechenberger Dániel sportriporter és Lukáts Péter kreatív kommunikációs igazgató. Az elbocsátások miatt több fontos műsor is megszűnik, az Egyenesen, az Egyenesen Plusz, a Szabadfogás és a Szamizdat a jövőben nem lesz látható a HírTV-n. Más információk szerint a Riasztás is veszélyben lehet: a műsor stábja ugyanis már akkor felmondott, amikor Nyerges Zsolt lett a televízió új tulajdonosa.

Nyerges: nem értek a médiához

A rövid állománygyűlés után Nyerges Zsolt tulajdonos állt ki a sajtó elé, és a 444.hu tudósítása szerint gratulált ahhoz, hogy „a HírTV a médiapiaci változások közepette is sikeresen őrizte meg pozícióját, és ez minden dolgozójának az érdeme”. Bejelentette azt is, hogy

a HírTV helyzete stabil, a csatorna tovább működik, a jövője biztosított, amúgy pedig nem ért a médiához, nem akar vele foglakozni a jövőben sem,

viszont tudja, hogy egy tévé élete sosem állhat meg, „a műsorgyártás folyamatos figyelmet igényel”, ezért felkérte tanácsadónak Liszkay Gábort, aki egyébként már az értekezlet előtt megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a HírTv tanácsadója lesz. Liszkay korábban a Hír TV elnöke volt, most a Magyar Idők ügyvezetője, többségi tulajdonosa, a Mediaworks igazgatósági tagja és elnök-vezérigazgatója, a Karc FM tulajdonosa. A HVG informátorai azt mondták róla, “nélküle nem lehet majd döntést hozni a Hír TV-ben.”

Nyerges Zsolt Fotó: Zoom.hu

Megvannak az új vezetők

A 444.hu és a hvg.hu szerint azt jelentették be a dolgozóknak az állománygyűlésen, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél korábban üzletfejlesztési igazgatóként dolgozó Répásy Bálint lesz a Hír TV vezérigazgatója, akinek a munkáját a Mediaworks-t vezető Liszkay Gábor „médiatanácsadói” minőségben segíti majd. Elhangztott:

Szikszai Péter lesz a vezérigazgató-helyettes, Mentes Katalin pedig a csatorna új hírigazgatója – ő az Echo volt hírigazgatója.

Répásy általános helyettese Korda Judit lesz, Pósa Árpád pedig az internetes főszerkesztői posztot kapja.

A tévét tehát vissza fogják hangolni a Fideszhez, megszűnnek a kritikus műsorok, az alkalmazottaknak pedig már reggel szóltak, hogy pakolják össze a személyes dolgaikat.

Csintalan: nem volt ez váratlan

Csintalan Sándor, a HírTV műsorvezetője is megkapta a felmondását. A Zoom.hu-nak azt mondta: “vége egy korszaknak. megint.” A kollégái nagyon fognak hiányozni – mondta, és hozzáfűzte: ki kell valamit találnia, hogy tovább mutogathassa magát, mert saját bevallása szerint egy “magamutogató pasi.”

Később Csintalan az Azonnali.hu-nak azt mondta: „Az a terv – és hetek óta dolgozom ezen –, hogy személyes közéleti brandet építsek a közösségi médiában”. Hozzátette: „Most egy kicsit olyan érzésem van, mint 1991-ben, mikor utáltak minket, mint a meleg szart és köptek, hogy ha megláttak egy maszopost. Most legalább ennyire aszimmetrikusnak tűnik a világ.”

Szomorúan vette tudomásul a történteket Veiszer Alinda, a HírTV egykori műsorvezetője is, akinek saját nevével fémjelzett műsorát, az Alidát 2018. áprilisában a parlamentio választások után a Hír TV megszüntette. A Facebookon azt írta:

Korábban, az állománygyűlés után Csintalan azt mondta a hvg.hu-nak: nem csinál több műsort a tv-nél, és mindenkinek a fantáziájára bízza, mi fog most történni a HírTV-nél. Úgy fogalmazott: Következő műsor nem lesz, én a Szikszaival nem dolgozom, ide be nem teszem a lábam.”

Idöközben a tévé Szabadfogás című műsorának vezetője, Gulyás Balázs élőben tudósít arról, hogy a műsor megszűnik, őt pedig kitessékelték az épületből:

Később az egykori Magyar Nemzet újságírói által készített Magyar Hang Facebook-oldalán megjelent, hogy „Szamizdat SZABADFOGÁS ma este a Magyar Hang Facebook-oldalán! Azt írták, a kormányzat által elfoglalt Hír Tv-ből kitiltott műsor élőben, 21 órától ITT! Dévényi István, Gulyás Balázs, Egri Viktor, Konok Péter, Wahorn András és talán még egy meglepetés vendég is érkezik hozzánk.

A 24.hu azt írta, hogy a híradós stábok reggel még elindultak forgatni, de a hírigazgató reggeli e-mailje szerint ezek az anyagok valószínűleg már nem neki készülnek. Korábban az Azonnali írta, hogy a csatorna portaszolgálatát már kedd este lecserélték.

A múlt héten a Zoom.hu is beszámolt arról, hogy távozott a HírTV igazgatósági elnöke, Fonyó Károly. Akkor Fonyó azt mondta, nem kívánt találgatni arról, hogy Nyerges mennyire csak közvetítő, és a televízió Mészáros Lőrincnél köthet-e ki, mindenesetre azt mondta: a HírTV nem fog megszűnni.