Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha valakit érdekel, hány embert öltek meg idén Magyarországon, ne most legyen kíváncsi

Ha valakit érdekel, hány embert öltek meg idén Magyarországon, ne most legyen kíváncsi

Elvileg e-mailben ma is kérhet bárki adatot a Belügyminisztériumtól, csakhogy senki sem tudja ellenőrizni, hogy azt kapta-e, amit kért.

Elérhetetlenné tette a Belügyminisztérium a bűnügyi statisztikákat a nagyközönség számára az interneten. Előreláthatóan két hétig csak e-mailben lehet bűnügyi adatokat kérni. A rendőrök, ügyészek, bírók azonban továbbra is

használhatják a tárca adatbázisait elemzéseikhez, kutatásaikhoz, csak a civilek elől tüntették el azokat.

Az oldalon olvasható szűkszavú közlemény szerint

„a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 2018. július 1-jei hatályba lépésére tekintettel megtörtént az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika (a továbbiakban: ENyÜBS) adatgyűjtési rendszerének felülvizsgálata. Az ENyÜBS’18-ra való átállás érdekében a honlap leállításra került. A megújult honlap 2018. augusztus első felében kezdi meg működését.”

A Zoom.hu megkeresésére a Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya a fentiekhez hozzátette még, hogy „a magyar bűnügyi statisztikai adatszerkezettől eltérő nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségeknek való megfelelés” is indokolta az oldal megváltoztatását, továbbá, hogy „az adatszerkezet alapvető átalakításán kívül változtak, kiegészültek a gyűjtött adatkörök is”.

Mindez azonban a tárca közlése szerint a 2018 július 1. előtt rögzített statisztikai adatokat nem érinti. Arra azonban már nem adtak választ, hogy

a július elseje előtti adatok miért nem érhetők el a neten.

A dolgot csak még gyanúsabbá teszi, hogy a Büntetőeljárásról szóló törvényt, amire most hivatkoznak, több mint egy éve fogadta el a parlament. Volt, azaz lett volna tehát idő felkészülni a változásokra – a statisztikai adatszolgáltatás terén is.

A bűnügyi statisztikai adatszerkezet megváltozása miatt várhatóan jó ideig megint nem lehet majd tényszerűen megmondani, javult vagy romlott az ország közbiztonsága, azaz, hogy nőtt vagy csökkent a bűncselekmények száma. Így a közbiztonság valós helyezte egy ideig várhatóan újra hitvita kérdése lesz a politikusok körében.