Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Döntött az ügyészség az LMP-s Ungár elleni feljelentésről Werber-ügyben

Döntött az ügyészség az LMP-s Ungár elleni feljelentésről Werber-ügyben

Nem állapítható meg bűncselekmény, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) elutasította a Ron Werber-ügyben Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő ellen csalás miatt tett feljelentést – tudta meg a Zoom.hu. A lapunk birtokába került alábbi, elutasító határozat szerint a kifogásolt cselekmény ugyanis nem bűncselekmény.

Vagyis jól sejtette Ungár Péter, hogy „nem lesz ügy, vagyis nyomozás, így nem is indul büntetőeljárás ellene a Ron Werber-ügyben – ezt az LMP-s politikus mondta nemrég a Zoom.hu-nak, amikor az ellene tett, a nyomozó ügyészségen lévő feljelentésről kérdeztük. A képviselő szerint amúgy sincs is olyan, hogy egy szerződést valaki „álképviselőként” ír alá, ahogy az az őt csalással gyanúsító feljelentésben szerepel.

Ungár Péter nem tart attól, hogy büntetőeljárás indul ellene Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A Zoom.hu írt elsőként az Ungár elleni feljelentésről, amelyet egy állampolgár azért tett a rendőrségen július 11-én, mert a Magyar Narancs nyilvánosságra hozott egy olyan videofelvételt, amin a zöldpárt kampányfőnök-helyettese, Ungár arról beszélt (szűk körben, LMP-s rendezvényen): a párt kampánytanácsadójával, Ron Werberrel úgy írt alá szerződést, hogy erre nem volt felhatalmazása. Azt mondta:

„Én ezt azért írtam úgy alá, hogy erre semmilyen jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve (…) ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni.“

A feljelentés híre után pár nappal azonban Ungár azzal állt elő, hogy mégis volt felhatalmazása az aláírásra. „Az a nagyon szerencsétlen és hülye mondat egy belső LMP-s kampányértékelő fórumon hangzott el. Nagyon restellem az egészet” – mondta az ellenzéki politikus a 7300.hu komlói lapnak, hozzátéve: „Bármi is hangzik el a videón, valójában nem jártam el jogszerűtlenül, és ezt maga Werber úr is elismerte az általa indított perben”.

Csak sületlenségeket beszélt?

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségi titkára is azt mondta később az ATV-ben, hogy Ungárnak „megvolt minden jogosultsága megkötni a szerződést”, a videón pedig csak „sületlenségeket” beszélt. Kanász-Nagy is azt állította, hogy a szerződés létrejöttének körülményeit Werber sem vitatja, a per arról szól, hogy „ő a választás előtt néhány héttel lelépett, elhagyott minket, ennek ellenére igényt tartott, tart, tartana a sikerdíjra.”

Ahová a feljelentő elküldte a feljelentését, tehát az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK), ott a Zoom.hu kérdésére azt közölték: mivel az ügy mentelmi joggal bíró személyt – Ungár Péter parlamenti képviselő – érint, a feljelentést még július 11-én áttették a parlamenti képviselőkkel kapcsolatos nyomozásra egyedüliként jogosult hatósághoz, a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNyF).

Ungár Péter Fotó: Veres Viktor

A KNyF-nél pedig kérdésünkre azt a tájékoztatást adták, hogy a hozzájuk július 12-én átkerült feljelentés sorsáról a törvény szerint három munkanapon belül kell dönteniük: megindítják az alapján a nyomozást, feljelentéskiegészítést rendelnek el vagy elutasítják a feljelentést. A döntést ez alapján július 17-én meg is hozták, ám a Zoom.hu érdeklődésére jelezték: ezt először nem a sajtóval, hanem a feljelentővel közlik.

Ha a KNyF úgy döntött volna, hogy mégis van mit vizsgálódni az ügyben, és megindítja a nyomozást Ungár Péter ellen, akkor azt csak akkor kezdhették volna el, ha az Országgyűlés kiadja a politikust. Egy képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyésznek kell kérnie a Parlamenttől, a mentelmi bizottság javaslatára pedig az Országgyűlés szavaz erről: a gyakorlat az, hogy közvádas ügyekben – ilyen a csalás is – kiadják a politikust.

Aprópénz plusz sikerdíj Werbernek

A most bíróság előtt vitázó volt kampánytanácsadó, Ron Werber és az LMP nevében Ungár tavaly december 10-én kötött szerződést. A megállapodás részleteiről a Zoom.hu megírta: havi fixért, továbbá jelentős sikerdíjért vállalta a munkát a korábban az MSZP-nek is dolgozó szakember. Werber hivatalos fizetése a párt korábbi közlése szerint havi bruttó 750 ezer forint körüli összeg volt, és persze fizették a szállását, egyéb költségeit is.

A havi fixen kívül Werber szerződésében bónuszelemek is voltak:

így egy sikerdíjas rész is, amely alapján a tanácsadó annál nagyobb bónuszra számíthatott volna, minél jobb eredményt ér el az áprilisi választáson az LMP. Éppen ennek a kifizetésén vitáznak most a felek, hiszen az együttműködés megszakadt még jóval a voksolás, vagyis Werber tervezett „munkaidejének” vége előtt.

Ron Werber Forrás: Water Film

Az sem világos, kinek a hibájából: Ron Werber azt állította korábban, Szél Bernadették szabotálták az ő munkáját, ráadásul még csak nem is fizettek neki. Szél Bernadett ezzel szemben azt állította, hogy Werber idő előtt hagyta ott a kampányban a pártot. A tanácsadó szerint az LMP félévnyi tiszteletdíjjal, 18 ezer euróval és 16 ezer eurónyi költségtérítéssel adós neki, ami összesen körülbelül 10 millió forint.

Borítókép: Ungár Péter / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs