Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bankok már drágítják a lakáshiteleket

Bankok már drágítják a lakáshiteleket

Egyre több bank jelenti be a hosszabb kamatfixálású hiteleik drágítását, ezt a tendenciát tükrözik vissza az MNB száma is.

A MNB, mint a monetáris politikáért felelős hatóság az utolsó leheletéig kitart az alacsony jegybanki kamat mellett – ezzel gyengítve a forintot – ám a kereskedelmi bankok már megkezdték a hitelkamatok emelését egyelőre még a rövid kamatfixálású hiteleknél. A jegybank adatai szerint 2018 júniusában az újonnan felvett lakáshitelek kamata – teljes hitelköltsége – már emelkedett, a személyi hiteleknél azonban csökkenést mértek.

Az MNB-től független piaci források szerint az elmúlt hetekben egyre több kereskedelmei bank, döntött lakáshiteleik emeléséről, első sorban a hosszabb 3 évnél hosszabb kamatperiódusú kölcsönök esetében drágítanak a bankok.

A magasabb kamat ellenére az ügyfeleknek is nagyobb biztonságot jelent egy 3,5, pláne 10 évre fixált hitelkamat, amelynek így törlesztői nem változnak hosszú évekig. Az MNB adatai szerint a júniusban kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 75,7 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleket vizsgálva ez az érték 88,5 hónap volt – vagyis átlagosan 7,3 év.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek ára is növekedett. Jelenleg a bankok személyi hitelt átlagosan 14,2 százalékos kamattal folyósítanak, a lakáshitelek átlagkamata pedig 4,6 százalék. Ezen belül a kockázatosabb, éven belüli kamatfixálású kölcsönök kamata 3,26 százalék volt, míg éven túl 4,83 százalékért lehet hitelt kapni. Nem, nagyon érdemes bankbetétbe fialtatni viszont a pénzünket, mert az átlagos betéti kamat alig 0,27 százalék, ami az előző hónapban még 0,3 százalék volt.