Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

700 euróval több a bruttója egy román képviselőnek, mint magyar kollégájának

700 euróval több a bruttója egy román képviselőnek, mint magyar kollégájának

Ahogy nálunk, a szomszéd országokban sem szól bele senki a képviselők dolgába, amikor a saját fizetésükről szavaznak. A közelmúlt 200 ezer forintos emelésével csak a szlovákokat előztük meg. Ki, hol, hogyan, mennyit: Zoom.hu-körkép.

Mint azt a Zoom.hu is megírta, a magyar parlament nemrég gond nélkül megszavazta az országgyűlési képviselők fizetésemeléséről szóló törvénymódosítást. Az új szabályok szerint a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresik majd. De mi a helyzet a régióban és a nálunk azonos paraméterekkel bíró országokban?

Magyarország: 2932 euró

Eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, a jövőben ez 948 ezer forintra, azaz 2932 euróra nő. A frakcióvezetők ennek a dupláját, helyetteseik pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresik majd az újonnan megállapított képviselői alapfizetésnek. Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresi. A képviselők havi keretét is alaposan megemelik. Aki listán került be, annak a fizetésével megegyező összegű keret áll majd a rendelkezésére, aki pedig egyéniben jutott be, ennek a duplája.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a magyar átlagkereset májusban 327 ezer 500 forint, azaz 1013 euró volt.

A Zoom.hu körbekérdezett a szomszéd országokban, hogy náluk mik az arányok. Kíváncsiak voltunk arra is, milyen extra juttatások járnak a képviselőknek, mennyit kap egy frakcióvezető és a helyettese. Mindenre nem kaptunk vagy találtunk választ, de a bérekről pontos számaink vannak. Ukrajnáról és Szerbiáról nem találtunk hitelesnek, pontosnak látszó adatokat. A két szomszéd állam országgyűléseinek sajtóosztályairól pedig nem érkezett felvilágosítás.

Fónagy János megdolgozott az emelésért Forrás: hirtv.hu

Szlovákia: 2865 euró

A képviselők Szlovákiában egy évvel megelőzték a magyar kollégákat: a parlament sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a politikusok az átlagbér háromszorosára jogosultak, erről döntöttek tavaly.

Mivel idén az első negyedévben 955 euró a bruttó átlagbér, az országgyűlési képviselők 2865 eurót, vagyis megközelítőleg annyit keresnek, mint a magyar törvényhozók.

A fizetés melletti további díjazásról ezeket az adatokat kaptuk: egy pártelnök 497, egy alelnök 331, egy bizottsági elnök 165, egy alelnök 83 eurót kap. Jár még nekik egy kis extra utazási támogatás, ha a pozsonyi régión kívülről kell bejárniuk a parlamentbe.

Munkában a szlovák parlament Fotó: Petr Josek/Reuters

Horvátország: 3180 euró

A horvát parlament sajtóosztálya egy bonyolult számítási rendszerrel kezdte a válaszát. Megírták, hogy például az a személy, aki három gyermeket nevel, magasabb nettó fizetést kap, mint egy gyermektelen. Ezt már az alapbérbe is beszámítják. Közölték, négyféle együttható alapján számolják ki a képviselői fizetéseket. Számít többek között a szolgálati idő és a párton belüli funkció is.

Válaszuk végén azért megírták, hogy így átlagosan 3180 eurót kapnak a honatyák havonta, míg az átlagbér 843 euró az országban jelenleg.

A fizetésekről maguk döntenek, az extrákról nem kaptunk értelmezhető választ.

A horvát képviselők kicsivel többet keresnek mint a magyarok Fotó: Stipe Mayic/Anadolu Agency/Getty Images

Románia: 3715 euró

Romániában egy „mezei” képviselő illetménye 17 100 lej, ami 3715 eurónak felel meg. A frakcióvezetők 19 ezer lejt, vagyis 4128 eurót kapnak.

Az átlagfizetés májusban 4494 lej, azaz 976 euró volt.

A román képviselők szintén maguk szavaznak a saját fizetésükről, külső, független, ellenőrző szervezetnek itt sincs ebbe beleszólása.

Fotó: Andrei Pungovschi/Anadolu Agency/Getty Images

Szlovénia: 3666–4818 euró

Szlovéniában a képviselők és egyéb tisztviselők fizetését a közszféra fizetési rendszere szabályozza – írta a parlament sajtóosztálya. A szlovén képviselők havi alapfizetése a nemzetgyűlésben betöltött szerepük szerint az 55. és 62. fizetési fokozat, azaz 3666 és 4818 euró között mozog. A 62-es fokozat egyébként az országgyűlés alelnökének a bére. Az elnök a 65. fokozatba tartozik, ez bruttó 5419 euró. Az átlagos jövedelem Szlovéniában 2018 májusában bruttó 1663 euró volt.

Szlovén parlament. Összhang a bérekben is Fotó: Richard Baker/In Pictures via Getty Images

Ausztria: 8756 euró

Az osztrák parlamenti képviselők 8756 eurót keresnek havonta, ráadásul ezt az ottani törvényeknek megfelelően 14-szer kapják meg egy évben (nyilván 13. és 14. havi fizetés gyanánt). 1997 óta a szövetségi és önkormányzati politikusok ugyanannyi fizetést kapnak. Ekkor jelentősen korlátoztak a pótlékokat.

Legutóbb, 2017-ben azért néhány százalékkal szavaztak a saját fizetésemelésükről ők is.

A parlament sajtóosztálya a házelnök fizetését is megírta, ami 18 ezer 400 euró, ő szintén 14-szer számíthat erre az összegre. Az átlagbér pedig 2239 euró Ausztriában, természetesen itt is jár a plusz két hónap.

Osztrák képviselők munkában. Más világ Fotó: Leonhard Foege/Reuters

Portugália: 3624 euró

Megkérdeztük egy a miénkhez hasonló gazdasági paraméterekkel rendelkező, távolabbi európai ország parlamentjét is. Mint megírták, jelenleg a portugál parlament tagjai 3624 euró alapdíjjal rendelkeznek.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2017 áprilisában az átlagos havi fizetés 1148 euró volt az országban.

Itt is, mint a környékünkön, a parlament kizárólagos hatáskörrel rendelkezik a közhivatal összes tagjának javadalmazásáról. Közölték, a bérek konkrét összegét az államháztartás vonatkozó rendelkezései határozzák meg, amelyeket a kormány évente javasol és az országgyűlés jóváhagyja.

Az utolsó fizetésemelést azonban a parlamenti képviselők 2009-ben kapták, azóta csak csökkent a bérük.

A portugálok tíz éve nem emeltek Fotó: Pedro Nunes/File Photo/Reuters

A frakcióvezető az alapbéren kívül további havi 740 eurót kap. A frakcióvezető-helyettesnek havonta 555 euró jár pluszban. Neki azonban csak akkor utalják az extra pénz, ha a parlamenti képviselőcsoportját legalább 20 ember alkotja.

Borítókép: A Parlament Palotája Bukarestben, amely a Pentagon után a második legnagyobb épület a világon Fotó: Matt Cardy/Getty Images