Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Észak-Korea mégsem hagyta abba a rakétaprogramját

Észak-Korea mégsem hagyta abba a rakétaprogramját

Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők alapján arról ír a Washington Post, hogy kémműholdak felvételei szerint Észak-Korea nagyon nem állt le a rakétafejlesztéssel, hiába mondta azt Donald Trump a Kim Dzsongunnal folytatott szingapúri találkozója után, hogy megegyezett erről az észak-koreai vezetővel.

A jelentés szerint Phenjan közelében, Sanumdongban fejlesztenek egy üzemben egy vagy két interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), itt fejlesztette Észak-Korea az első hasonló eszközt, a Hwasong-15-öt is, aminek elég nagy a hatótávja ahhoz, hogy elérjen az USA-ba.

A szakértők szerint viszont a most fejlesztett rakéták nem annyira veszélyesek, mint a korábbiak, mert a most készülők folyékony üzemanyaggal működnek, ez a fajta meghajtás pedig jóval körülményesebb, mint a szilárd hajtóanyaggal működő rakétáké.

Hozzátették, az üzemben még a Trump-Dzsongun-találkozó idejére sem állt le az élet, gyakorlatilag folyamatosan rögzítik, hogy járművek mennek be az üzembe, majd jönnek ki, ráadásul olyan kinézetű járműveket is láttak a műholdakról, mint amilyeneket Kim Dzsongun a korábbi ICBM-építéseknél is használt, ennél sokkal pontosabbat viszont nem tudtak mondani.

(BBC)

Borítókép: Kim Dzsongun és Donald Trump 2018 júniusában Szingapúrban. Fotó: AFP/Europress