Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy olasz hajó Líbiába vitt vissza a Földközi-tengerről kimentett menekülteket

Egy olasz hajó Líbiába vitt vissza a Földközi-tengerről kimentett menekülteket

Egy olasz hajó megmentett 108 menekültet a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába. Hasonló esetre korábban nem volt példa.

Az Asso 28 nevű hajó, amely egy olasz olajplatformot szolgál ki a Földközi-tengeren, azt az utasítást kapta az olasz parti őrségtől a menekültek felvétele után, hogy egyeztessen a líbiai hatóságokkal a kérdésben. A hajó végül a líbiai parti őrség utasítására a tripoli kikötőbe szállította utasait.

A nemzetközi menedékjogi szabályozások példátlan megsértéséről van szó, mert Líbia a genfi emberi jogi konvenció szerint nem számít biztonságos országnak. Az eset alig két héttel azután történt, hogy Olaszország biztosította Németországot afelől, hogy a jövőben is fogadnak majd Líbiából érkező menekülteket. “A Tripoliba visszaszállított migránsok egyike sem igényelhetett menedéket, pedig e jogukat törvény biztosítja” – írta a La Repubblica nevű olasz lap kedden. A Szabadok és Egyenlők (LeU) olasz baloldali pártot képviselő Nicola Fratoianni magyarázatot követelt az olasz kormánytól.

“A nemzetközi jog előírja, hogy a tengeren megmentett embereket biztonságos kikötőbe kell szállítani” – szögezte le Fratoianni, aki jelenleg az – olaszországi kikötőkből kitiltott – Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajóján tartózkodik. “A líbiai kikötők az olasz kormány ferdítései ellenére nem tekinthetőek biztonságosnak” – mutatott rá.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Twitter-bejegyzésben tagadta, hogy az olasz parti őrség bármilyen módon részt vett a mentés koordinálásában. „A líbiai parti őrség nemrég kimentett, és visszavitt 611 immigránst. A NGO-k tiltakoznak, az embercsempészek pedig bukják az üzletüket? Rendben, ebben az irányban folytatjuk tovább!” – írta Salvini.

Egy Facebook-bejegyzésben pedig pontosította, hogy az olasz parti őrség nem vett részt az akcióban.

„Az olasz parti őrség nem koordinálta ezeket a műveleteket, és nem is vett bennük részt, mint ahogy azt hamisan állítják külföldi NGO-k és rosszul informált baloldali képviselők” – írta.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén közösségi oldalán jelentette be, hogy vizsgálja a történteket. “Minden információt összegyűjtünk az olasz Asso 28 hajó esetével kapcsolatban, ami a hírek szerint 108 embert kimentett a Földközi-tengeren, majd visszavitte őket Líbiába. Líbia nem biztonságos kikötő, az emberek visszaszállítása a nemzetközi jog megsértését jelentheti” – jegyezte be Twitter-fiókján az UNHCR.

(MTI/Guardian/ANSA)