Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Beindította a pénzhelikoptert a kormány a nyári szünet előtt

Beindította a pénzhelikoptert a kormány a nyári szünet előtt

Vett egy nagy levegőt a kormány, és összesen 65 milliárd forintot szórt szét a minisztériumok között, még a kormányfő nyári szabadsága előtt. Ezzel véget ért a négy hónapig tartó választási-költségvetési nagyböjt: a kormány utoljára még a választások előtt, március végén vett ki pénzt a költségvetési tartalékból, majdnem négy hónap telt el, amíg újra hozzányúltak a kasszakulcshoz. Igaz, mindjárt 33 milliárd forinttal csapolták meg a tartalékot. Ez a pénz még nem volt elegendő az előre nem tervezett kiadások kifizetésre, így az előző évi maradványokból még 32 milliárd forintot kanyarítottak le – így jött ki a 65,6 milliárd forintos kormányhatározat. A tartalékban így az előttünk álló öt hónapra 33,3 milliárd forint maradt – amely az előre nem látható kiadásokra elvileg elég kell, hogy legyen, a kormány extra kiadásaira kevésbé.

Pannónia Szíve Felcsúton dobog

A kormánynak bokros teendői közepette ideje volt elfogadnia a Pannónia Szíve-program támogatását is. E kiemelt jelentőségű, a nemzet sorsát fordító program méltán vívta ki a kormány támogatását, hisz a támogatott célokból kiderül, hogy Pannónia szíve nem Pusztavacson, de mégcsak nem is Tusnádfürdőn, hanem Felcsúton és környékén dobog.

Ennek ellenére a Pannónia Szíve-térség méltatlanul alacsony – 1,5 milliárd forintos – támogatásból épülhet:

a legnagyobb támogatás a Tarján-Esztergom kerékpárút nyomvonalának tervezésére (nem építésére, csak tervezésére) megy el – erre a kormány 226 milliót szán. Így a második helyre szorult Felcsút 225 millió forintos bölcsődeépítése. Az 1-es út melletti kerékpárút építésére is 225 milliót szavaztak meg, de a térség több önkormányzata (Baracska, Bodmér, Csabdi) kapott pénzt iskolaépítésre.

Nem fognak éhezni és fázni az Alkotmánybírák

Alig másfél hete fogadta el a parlament a jövő évi költségvetés tervezetét. A kormány mindig azzal érvel, hogy milyen jó, hogy már júliusban elfogadják a következő évi büdzsét, hisz így mindenki megtudja, mennyi pénzt költhet jövőre – aztán mire elindul a költségvetési év, a törvényt már párszor átírták, persze nem parlamenti vitában, hanem szimpla kormány(fői) határozatban.

Már meg is van az első komolyabb tétel, ami miatt módosítani kell a 2019-es büdzsét, pedig csak pár napja lépett a törvény életbe. Az alkotmánybírák most jöttek rá, hogy telente nagyon cúgos az épület, és a menzájuk is hagy némi kívánnivalót maga után, így 1 milliárd forint plusztámogatást lobbiztak ki a kormányból 2019-2020-ra. A pénzt majd Varga Mihálynak kell előteremtenie, az ő gondja, hogy miből,

annyi biztos, hogy csak épületszigetelésre 700 millió forintot akarnak elkölteni.

(Vesd össze: Felcsúton a bölcsődet 225 millióból felépítik szigetelve.) 330 millió forint irodák, menza és a konyha kialakításra megy el – de ezt a pénzt csak 2020-ra kérik az alaptörvény őrei.

Kép: Wikipédia

Végre beindul a Nemzeti Kastélyprogram

A most kihirdetett költségvetési átcsoportosításnak köszönthetően elindulhat a Nemzeti Kastélyprogram. A 2018-as költségvetésbe egymilliárd forintot írtak be erre a célra – ez egy tipikusan kamu szám, hasra ütöttek tavaly tervezéskor, hogy legyen valami beírva a parlament által elfogadott költségvetésbe. Most a maradványokból és a tartalékból további 3 milliárd mehet a programra, vagyis idén 4 milliárd jut erre a kiemelt kormányzati célra. A 2019-es büdzsében 3,3 milliárd megy erre a nemes célra, míg a várak felújítására 435 milliót szánnak. A nemzeti kastélyprogramba az induláskor 16 kastély felújítása került be, ám a 2019-es büdzsé eddig egyedül a geszti Tisza-Kastélyt nevesítette, erre csak jövőre 1,5 milliárdot szánnak.

És mindezt plusz 10 milliárdért kommunikálják és nemzeti konzultálják

A 66,5 milliárd forintos költségvetési átcsoportosítás legnagyobb nyertese a Rogán Antal vezetése alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda, amely a pénzből 16,8 milliárd forintot kap. Ebből tíz milliárd forint kormányzati kommunikációra és nemzeti konzultációkra megy – vagyis a kormány arra készül, hogy a következő hónapokban is csúcsra járatják kormánypropagandát.

A 2018-as büdzsében eredetileg is horribilis összeg, 20,6 milliárd forint szerepelt erre a célra, ehhez csap most a kormány hozzá 10 milliárdot,

csak mert megteheti, és nincs fontosabb helye szerintük ennek a pénznek. A fennmaradó 6,8 milliárd forint turisztikai támogatásokra mehet el, amihez minden bizonnyal nagyon értenek a Miniszterelnöki Kormányirodán.