Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Piszkos sok pénzt fizethetünk vissza Brüsszelnek

Piszkos sok pénzt fizethetünk vissza Brüsszelnek

Átalánybírság érkezhet, ennek keretében 10 százalékot, vagyis 150 milliárd forintot elvonhat Magyarországtól Brüsszel.

A magyarországi közbeszerzés ellenőrzésével komoly gondok vannak. Ennek komoly hatásai lehetnek. Az érintett 1500 milliárd forintnyi pályázati pénzre átalánybírság érkezhet, ennek keretében 10 százalékot, vagyis 150 milliárd forintot elvonhat Magyarországtól Brüsszel – írt a 24.hu.

Az Európai Bizottság (EB) ellenőrei tavaly novemberben a magyar közbeszerzés ellenőrzés hatékonyságát vizsgálták, és lesújtó eredményt hoztak ki. A 29 projektből összeválogatott mintában 24 súlyos hibát leltek, vagyis megbízhatatlannak találták az uniós kasszából kapott támogatások elköltésének ellenőrzési rendszerét, beleértve a csúcsszervet, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályát. A magyarországi közbeszerzés ellenőrzés lényegében megbukott, a legrosszabbnál csak eggyel jobb, hármas osztályzatot kapott.

A hármas osztályzat következménye az uniós gyakorlat szerint „horizontális felfüggesztés” is lehet, amikor leállítják valamennyi operatív program pénzátutalását. A lap úgy tudja ez nem célja az EB-nek.

Hagyják a projektenkénti vizsgálatot, és a mintában megállapított átlagos támogatásmegvonás alapján 10,64 százalékos átalánybüntetést alkalmaznak. Becslések szerint durván 1500 milliárd forintnyi projektről van szó, ebből az átalánybírság tehát 150 milliárd forintnál kicsit több lehet.