Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Extrém eredmény született a kambodzsai választásokon

Extrém eredmény született a kambodzsai választásokon

Hun Sen kormányfő pártja szerezte meg az összes parlamenti mandátumot Kambodzsában a vasárnap megtartott általános választásokon – ezzel a párt maga dicsekedett el. Az egyetlen ellenzéki erő szerint az egész választást el kellene utasítani.

Az eredmény, amelyet a Kyodo japán hírügynökség tudósítójának is megmutattak, azt jelenti, hogy a miniszterelnök Kambodzsai Néppártja (CPP) mind a 125 parlamenti székbe a saját képviselőit ültetheti be. Az ország központi választási bizottsága még nem közölt hivatalos eredményeket, a végleges eredményt pedig csak augusztus közepére ígérték közzétenni.

A kormánypárt szóvivője péntek este még arról beszélt, hogy Hun Sen Néppártja a szavazatok 80 százalékát kapta, ami nagyjából száz képviselői széket jelent.

Ennek hatására a kambodzsai választások eredményének teljes elutasítására szólította fel a nemzetközi közösséget hétfőn Jakartában Mu Sochua, a betiltott egyetlen jelentős ellenzéki párt politikusa. “2018. július 29-e a demokrácia halálának napja Kambodzsában, a közelmúlt történetének sötét napja” – jelentette ki az indonéz fővárosban, Jakartában tartott sajtóértekezletén a Hun Sen-rezsim által betiltott Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) alelnöke.

A CNRP-t tavaly bírósági úton feloszlatták, azzal vádolva a pártot, hogy összeesküdött az Egyesült Államokkal a hatalom megdöntésére. A párt azon vezetői, akiknek sikerült külföldre szökniük a bebörtönzés elől, mindvégig arra biztatták a kambodzsaiakat, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

Az egész helyzetre és a voksolásra jellemző, hogy a tájékoztatásért felelős kambodzsai tárcavezető Khieu Kanharith az ABC ausztrál újságíróinak jelenlétében akart pénzt adni a helyi sajtó munkatársainak. Ez elsőre elmaradt, ám nem sokkal később az aktus már összejött és két százdollárost adott át a kambodzsai újságíróknak. (MTI, ABC)

Borítókép: Hun Sen kambodzsai miniszterelnök, a Kambodzsai Néppárt listavezetõje, miután szavazott a kambodzsai parlamenti választásokon a Kandal tartományban fekvõ Takhmuában 2018. július 29-én. (MTI/EPA/Mak Remissa)