Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Kirúgtak 20 orvost, mert a kormány ellen tüntetőket láttak el Nicaraguában

A nicaraguai egészségügyi minisztérium elbocsátott mintegy húsz orvost azért, mert Daniel Ortega elnök kormánya ellen tüntetők sérüléseit látták el – mondta az egyik menesztett.

Az orvosokat a León városában lévő Oscar Danilo Rosales közkórházból tették ki. A felmondólevelekben indoklás nem volt, azokat a kórház igazgatója írta alá, aki nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak. Ortega elnök tagadja, hogy kormánya valaha is megtiltotta volna tüntetők egészségügyi ellátását.

A kórház előtt július 27-én, pénteken egyetemi hallgatók tüntettek. A demonstráción felszólalt az elbocsátottak egyike, Javier Pastora Membreno, a kórház sebészetének immár csak volt vezetője. “Az a bűnünk, hogy tüntetések sérültjeit láttuk el, vagy valamilyen módon támogattuk a felvonulásokat” – mondta.

Nicaraguában április óta rendszeresek a heves tüntetések, amelyeknek emberi jogi csoportok szerint már csaknem félezer halálos áldozatuk van. A kormány azt állítja, hogy csak pár tucatnyian vesztették életüket.

(MTI)