Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kannibál módjára zabálja fel a többi játékot a legnépszerűbb videojáték

Kannibál módjára zabálja fel a többi játékot a legnépszerűbb videojáték

Az Epic Games egy évvel ezelőtt indította útjára a Fortnite című játékát, ami nagyon úgy néz ki, hogy szép lassan a feje tetejére állítja a világ játékpiacát, aminek egyelőre nincs ellenszere a Fortnite hirtelen jött sikerére.

A játék népszerűsége több komponensnek köszönhető, de ezek közül is kiemelkedik kettő, amelyek miatt azonnal óriási rajongótábora lett. A hivatalos adatok szerint a játékot jelenleg 125 millióan játsszák, ami döbbenetesen nagy szám, különösen durva az a lépték, ahogy növekszik a játékosok száma. Néhány hónappal ezelőtt néhány millióan voltak csak, a tavasz végén már 40 millió játékosról számolt be a cég, aztán a júniusi 125 milliós számmal sokkolták a világot.

A népszerűségét annak köszönheti, hogy egyrészt egy mostanában nagyon divatos, az online közvetítéseknek nagyon kedvező játékmenetet használ, úgynevezett battle royale játék. Ez azt jelenti, hogy a játékosok egymás ellen küzdenek egy térképen, ami viszont folyamatosan egyre kisebb lesz, ahogy halad előre az idő és fogynak a játékosok, ami garantálja a folyamatos izgalmakat. A siker másik kulcsa, hogy a Fortnite egyáltalán nem veszi magát komolyan, az egész arról szól, hogy a játékosok a lehető legidiótább jelmezekbe bújtatott karakterekkel és hülyébbnél hülyébb fegyverekkel vadásznak egymásra.

Tökéletesen illik a Fortnite hangulatába, hogy a játék egyéves szülinapja alkalmából a készítők például mindenféle tortákat és egyéb szülinapi zsúros tematikájú dolgokat rejtettek el a pályákon. Ezen a lenti videón valaki például a cuki szülinapi busszal repked egy pálya fölött.

Bevételi szempontból nem elhanyagolható az a megoldás sem, hogy az Epic Games úgy adja ki a Fortnite-ot, hogy az alapverziót bárki ingyen játszhatja, a nagy pénzt azon szakítják, hogy a játékon belül van egy sor megvásárolható apróság. Különféle ruhák, fegyverek, kiegészítők, gyakorlatilag bármi, amit el tudunk képzelni, és természetesen mindenből van ezer meg ezer fajta.

De olyan szinten, hogy csak táncból lehet több tucat félét vásárolni, ami igazából semmi másra nem jó, csak menőzni egy kicsit egy-egy ügyes találat után, vagy csak simán szórakoztatni vele magunkat közlekedés közben. A játékban elérhető valutát, a v-buckot különféle feladatok teljesítésével lehet gyűjteni, de kb. kétezer forintnak megfelelő dollárért lehet is venni ezresével. Egy menőbb táncért simán elkérnek 800 v-buckot, vagyis elég sok pénzt ott lehet hagyni a kasszánál, ha táncoltatni akarjuk a karakterünket.

A játék népszerűsége és a bevételek pedig akkor lódultak meg igazán, amikor a hasonló játékoktól eltérően az Epic Games kilépett a számítógépek és a konzolok világából, és elindította a Fortnite mobilos verzióját. Egyelőre csak iPhone-ra elérhető, de már így is rengeteg bevételt termel. Eleinte napi egymillió dollár (kb. 280 millió forint) bevétel jött mobilról, mostanra napi kétmilliónál tartanak, és a játék még nem érhető el Androidra. A számítások szerint a Fortnite-ot már többet használják az emberek, mint a Tindert, és ha

egy játék fontosabb, mint a szex,

akkor az biztos nagyon tud valamit.

A Fortnite tulajdonképpen a számítógépes játékok Backstreet Boysa, vagy bármilyen hasonló formáció, amit gondos kezek úgy és azért hoztak létre, hogy a lehető legtökéletesebb termék legyen belőle. A játék ugyanis azért is iszonyú népszerű, mert nagyon jól lehet közvetíteni.

Manapság az igazán népszerű játékok nem csak a játékosnak nyújtanak jó játékélményt, de úgy vannak megkreálva, hogy szórakoztató kommentárokkal kísért játékközvetítésekre is alkalmasak legyenek. Egy izgalmas, de egyszerre vicces, szinte a végtelenségig személyre szabható játék tökéletesen alkalmas arra, hogy szórakoztató közvetítések készüljenek belőle. Ráadásul ebben a fajta közvetítésben is rengeteg pénz van, a legnépszerűbb figurák vígan megélnek abból, hogy a nézők rendszeresen adakoznak nekik kisebb összegeket.

Forrás: Facebook

A Twitch nevű, kifejezetten ilyen közvetítésekre létrehozott oldalon jelenleg a League of Legends nevű játéknak valamivel több nézője van még (111 ezer vs 108 ezer) jelenleg, de a Fortnite szorosan a második, ráadásul ez utóbbinak közel kétszer annyi követője van (kb. 24 millió vs kb. 13 millió), valamint a legnézettebb közvetítés is a Fortnite-hoz kapcsolódik. Jelenleg ez, a 280 ezer ember által nézett bő háromórás közvetítés van a topon, a League of Legendsnél a legnépszerűbb közvetítést nem nézték ötvenezren sem.

Vagyis a játék igen jól teljesít ezen, a mostanában egyre fontosabb platformon is. Sőt, talán túl jól is teljesít, egy elemzés nemrég arra jutott, hogy a Fortnite gyakorlatilag kannibalizálja a népszerű játékokat, teljesen elszívja előlük a levegőt.

A következőképp alakult a Fortnite legnagyobb konkurenciáinak népszerűsége Twitchen 2018 első felében:

  • League of Legends: 19 százalékos csökkenés,
  • Counter Strike: Global Offensive: 51 százalékos csökkenés,
  • Overwatch, 16 százalékos csökkenés.

Ezzel szemben a Fortnite csinált egy 59 százalékos növekedést.

„Persze, ezek közül sok játék [nézettsége] nagyban függ a bajnokságoktól, és az ezek körüli hullámzásoktól. A hivatalos e-sport játékok sokkal nagyobb közönséget vonzanak be a különböző események alkalmával. De ez nem változtat azon a tényen, hogy egy relatíve új szereplő sikeresen hátrébb sorolta az uralkodó játékokat” – nyilatkozta az elemzést készítő SuperData nevű cég.

Hogy mennyire messzire elér a Fortnite hatása, arra jó példa, hogy a cég azt is kiszámolta, hogy hogyan alakultak az idei konzoleladások a tavalyi évhez képest. Az év második negyedévében nagyjából ugyanannyi konzol fogyott, mint tavaly, egy százalékkal jobb az idei eredmény a tavalyinál. Viszont, ha kivennénk a képletből a Fortnite-ot, akkor a cég szerint az lenne tapasztalható, hogy tavalyhoz képest hat százalékkal csökkentek volna az eladások, ami azért nem kevés.

27 milliárd forintos összdíjazású versenyt indít a Fortnite

27 milliárd forintos összdíjazású versenyt indít a Fortnite A Fortnite nevű játék jelenleg az egyik legnépszerűbb, több platformon is elérhető játék, ami márciusban költözött PC-ről az iPhone-okra, ami azt eredményezte, hogy jelenleg egészen elképesztő mennyiségű, 125 millió játékossal rendelkezik.

A konkurencia eddig nem nagyon kapcsolt, de nem is tudnának hirtelen mit lépni. A Fortnite momentán megállíthatatlannak tűnik. A Call of Duty, a Warcraft vagy éppen a Guitar Hero gyártója, az Activision Blizzard azt mondta nemrég, hogy a Fortnite népszerűsége járulékosan az ő játékaik népszerűségét is növeli egy kicsit, illetve hogy a játékosok egy idő után úgyis mindig visszatérnek a nagy klasszikusokhoz. Mondjuk nem is tudna nagyon mást mondani olyan cég, amelyiknek leginkább nagy klasszikusai vannak.

Egy másik nagy monolit, az Electronic Arts (Star Wars Battlefront, Mass Effect, SimCity, FIFA, stb) pedig azt mondta, hogy a Fortnite azért jó, mert fiatalabb játékosokat húz be a piacra, és úgy általában a lövöldözős játékok világába.

Forrás: Facebook

A SuperData szerint a nyugodt nyilatkozatok igazából nem igazak, és a háttérben biztosan nagy kétségbeesés van, és valamit muszáj lesz kezdeniük a helyzettel a jövőben. „Korábban semmilyen vezető nem ismerte el, hogy csökkent volna a játékosaktivitás, vagy a bevételek, de most már egyre nyilvánvalóbb, hogy van egy új szereplő a piacon, amelyik részesedést szerez a meglévő címek kárára, azon túl persze, hogy új szereplőket hoz be a piacra. Egy növekedési időszak után a piac vissza fog térni a zéró összegű dinamikájához. Vagyis ahelyett, hogy a hullám minden hajót felemelne, lesznek olyan ismert játékok, amelyek népszerűsége csökkenni fog, ami arra enged következtetni, hogy a Fortnite a vártnál nagyobb piaci korrekciót fog eredményezni az uralkodó játékgyártóknál” – mondta a SuperData.

Az óvatos megfogalmazás ellenére a cég elég egyértelműen mondta ki, hogy a Fortnite bizony hónapokon belül lenyomhatja a jelenlegi legnagyobb játékokat is, amelyeknek nem is biztos, hogy a közeljövőben lesz esélyük újra igazán népszerűvé válni.

(Források: Variety, Forbes, Gamespot)

Frissítés: A cikk korábbi verziójában rosszul szerepelt a CS:GO játék neve, a hibáért elnézést kérünk.