Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Van megoldás a bulinegyed problémáira, de még mindig nagyon kevesen ismerik

Van megoldás a bulinegyed problémáira, de még mindig nagyon kevesen ismerik

A bulinegyedben tapasztalt problémák jelzésére szolgáló Éjszakai Járókelő rossz szóviccel élve még csak gyerekcipőben jár, eddig csak néhány tucat bejelentés érkezett az oldalra, és ezeknek csak a töredékét oldották meg. De ez még mindig több, mint amennyit bárki elért a főváros partiközpontjában. Az ötletgazda szerint, ha ismertebb lesz a kezdeményezés és több ember vesz részt a munkában, látványosabb eredményeket is el lehet érni, de ehhez mindenképpen szükséges az önkormányzat és a hatóságok fellépése is.

Idén áprilisban indult az Éjszakai Járókelő kezdeményezés azzal a céllal, hogy segítsen megoldani budapesti bulinegyedben tapasztalható problémákat, legyen szó a szemetelésről, a hangos zenéről, vagy a prostitúció és a drogkereskedelem visszaszorításáról. Az azóta eltelt három hónapban volt néhány ügy, amelyben eredményesen használták, de összességében még mindig nagyon kevesen ismerik az online felületet. Mivel a közösségi média könnyen használható, a legtöbben ott jelzik a problémákat, a reakciókért érkező dühös vagy szomorú emotikonok egyfajta szelepként működnek, de a problémák megoldásában nem sokat segítenek.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

„Mindenképpen növelni kell az ismertségünket, a lakosság a Facebookot aktívan használja, a mi honlapunkat viszont még jobban be kell vezetni a köztudatba. Főleg azért, mert

az Éjszakai Járókelő nemcsak a problémák jelzésére szolgál, hanem a megoldás része is,

hisz mi rögtön eljuttatjuk az észrevételeket az illetékeseknek, így hamar megindulhat egy-egy eset kezelése” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak Molnár Bence, az Éjszakai Járókelő egyik ötletgazdája.

„Egyelőre mi magunk járjuk a helyeket, de már keressük az önkénteseket, akik személyesen egyeztetnek a vendéglátóhelyek tulajdonosaival, hogy elősegítsék egy-egy probléma minél gyorsabb megoldását. Most még csak egy civil segítőnk van, de bízom benne, hogy a nyári szünet végeztével többen jelentkeznek majd” – mondta.

Jelenleg 38 bejegyzés található az oldalon, ami még azok számára is kevésnek tűnhet, akik csak egyszer sétáltak végig a Kazinczy utcán. Ha még többen megismernék a felületet, még hatékonyabb lenne a problémamegoldás, hisz már ekkora kapacitással is vannak eredmények.

„Bejelentést kaptunk egy bűzölgő Dohány utcai kukáról, hamar kiderítettük, hogy kié, jeleztük a problémát a hely felé, másnap már nem ott volt a kuka. Egyszer a Telepet panaszolták be, mondván hogy nagyon hangos a zene, a közbenjárásunknak köszönhetően becsukták azt az ablakot, ami miatt a lakó nem tudott aludni.” – mesélte az egyébként a Szimpla kommunikációs vezetőjeként is dolgozó Molnár.

A kezdeményezés eredetileg azért jött létre, hogy felrajzoljon egy térképet a bulinegyed problémáiról, és hogy elősegítse a párbeszédet a lakosság és a vendéglátóhelyek között. Erőforrás híján azonban most még a szervezőknek kell utánajárniuk a problémáknak, amelyek megoldásáról többen többféleképpen gondolkodnak. Korábban két pólus volt, a vendéglátóhelyek tulajdonosai és az Élhető Erzsébetvárosért harcolt a kerület rendbetételéért, ma viszont már több szerveződés akar egyszerre, de egymástól függetlenül tenni a rendezett állapotokért.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

„Kicsit szerencsétlen, hogy pont a februári népszavazás után vagyunk. Sokan elkönyvelték, hogy alig érdekel valakit a probléma, ráadásul szétaprózódik a segítők köre, van az Élhető Erzsébetvárosért egyesület, megjelent az Új7 2019 is, de alakulnak még egyéb kisebb csoportok is. Pont ezért szervezünk egy pikniket majd a Városligetben, hogy semlegesen helyen, nyugodt környezetben tudjuk átbeszélni a problémákat és megoldást találjunk azokra.

Egymás hibáztatása nem vezet eredményre.”

– mondta Molnár Bence.

Bár valamennyire javult a helyzet, igazán látványos eredményeket az önkormányzat, a rendőrség vagy a takarító cégek tudnának elérni. Vattamány Zsolt polgármester például megígérte, hogy korábbra teszik a problémás utcarészek takarítását, de itt meg is állt az ügy. Nem sokan mernek nagyot lépni a parlamenti és az önkormányzati választások közti vákuumban, így viszont marad az Éjszakai Járókelő.

Az ötletgazdák legális vagy féllegális módszerekkel, például matricázással próbálják edukálni a lakókat, illetve „csitító” emberekkel óvják a környéket, de az olyan nagyobb súlyú ügyek esetében, mint a prostitúció vagy a drogkereskedelem, már a hatóságok segítségére is szükség lenne. Jelenleg nincs annyi rendőr az utcán, hogy például a „sütőpor” dílereket elriasszák.

Fotó: Veres Viktor

A Kazinczy utcát ellepték a dílerek és az örömlányok, van, hogy a lányok már 4-5 fele elkezdik kínálni a szolgáltatásaikat a például a Szimplát, a Mika Tivadar Mulatót vagy a Kőlevest is magában foglaló utcában. A Kazinczy mellett az Akácfa utca, illetve a Madách tér tartozik a legproblémásabb területek közé.

„Az Akácfa utcában inkább a zaj okozza a bajokat, az Instant közelében élőket nagyon zavarja a hangoskodás. Itt főleg a külföldiek a hangadók, a Madách téren pedig inkább a magyarok, pusztán azzal, hogy a helyek előtt beszélgetnek. Szó volt a Telep problémarendezéséről, de például a Központnál is nagyon visszafogták a hangerőt. A Kazinczyban a Kőleves már betiltotta a hangoskodó legénybúcsúkat, és a Szimplába is csak a normálisan viselkedő egyenpólósok mehetnek be, feltéve, ha tényleg normálisan viselkednek, a jelmez, súlyos ittasság már itt is kizáró tényező. A hely csökkenti az utca zajszintjét is, ebben a csíkos ruhás „csitító” önkéntesek segítenek.”

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Éjszakai Járókelő egyelőre a 7., 8. és 9. kerületben ügyködik, de csak azért, mert innen jönnek a bejelentések. A lakók bármelyik kerületből jelezhetik a problémákat, bár a „járókelők” erőforrás hiányában nem biztos, hogy mindent azonnal meg tudnak oldani. Munkájukba a későbbiekben besegíthet a szintén az éjszakai élet békéjéért küzdő Night Mayor Budapest, hogy Molnár Bencéék minél hatékonyabban el tudják látni a mediátor szerepét.

Amennyiben ősztől sikerül még több önkéntest bevonni a kerületek éjszakai védelmébe, a város egyéb területeire is marad energia, ahhoz viszont, hogy a bulinegyedben a „keményebb” ügyekben is megoldások születhessenek, az önkormányzatnak és a hatóságoknak is erélyesebbnek kell lenniük.