Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már nem él a leghírhetebb német terroristavezér

Már nem él a leghírhetebb német terroristavezér

A legújabb információk szerint az észak-iraki Moszulért folytatott küzdelemben meghalt tavaly Reda Seyam, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet “kalifátusának” egykori, német állampolgársággal is rendelkező “minisztere” – jelentette a Die Welt című német, konzervatív napilap pénteken biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az újság felidézi, hogy egyszer már 2014-ben is szárnyra kapott a hír, hogy a német-egyiptomi Seyam meghalt egy légicsapásban, de az az értesülés hamisnak bizonyult. Mostanra viszont a német hatóságok olyan hitelt érdemlő információ birtokába jutottak, amelyek szerint Reda Seyam már valóban nincs életben. A Die Welt értesülését a szövetségi bűnügyi hivatal, a német hírszerzés és az elhárítás hivatalosan nem erősítette meg.

Reda Seyam Németország egyik legismertebb iszlamistájának számított, aki évtizedes kapcsolatokkal rendelkezett dzsihadista körökben. A múlt század 90-es éveiben a Balkánon élt német feleségével, és bosnyák iszlamista harcosokról készített propagandavideókat. Az al-Kaida által 2002-ben Balin elkövetett, több mint kétszáz ember halálát okozó terrortámadás után az indonéz hatóságok vették őrizetbe, mert azt gyanították, hogy ő volt a merénylet kitervelője és finanszírozója, de pár hónappal később elengedték.

Amikor visszatért Németországba, a hatóságok megfigyelés alá helyezték. Egy később bezáratott iszlamista találkozó hely egyik vezéralakjává vált Bajorországban, majd Berlinbe költözött, ahol szintén egy szalafista mecset közösségének vezéregyénisége lett. 2012-ben nyomtalanul eltűnt a német hatóságok elől. Később kiderült, hogy Egyiptomon keresztül Szíriába utazott, majd az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló, iraki Ninive kormányzóság “oktatási és kulturális minisztere” lett.

A német elhárítás szerint Németországból mintegy ezren utaztak Irakba vagy Szíriába, ahol különböző terrorcsoportokhoz csatlakoztak.

A hatóságok úgy tudják, hogy közülük nagyjából százötvenen meghaltak, körülbelül kilencven embert elfogtak a szíriai és iraki hatóságok, és mintegy harmaduk visszatért Németországba.