Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vidnyánszky Attila úgy besértődött a színházi kritikusokra, hogy a díjukból sem kér

Vidnyánszky Attila úgy besértődött a színházi kritikusokra, hogy a díjukból sem kér

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője idén rendezett egy Bánk Bánt, ami elég jól sikerült, a Színházi Kritikusok Céhe az év három legjobb előadása közé választotta a darabot.

A szokások szerint a Céh a nyáron bejelentette, hogy az előzetes rosta után a különböző kategóriákban melyik az a három induló, amelyek közül majd a szeptember 20-án esedékes díjátadón kiderül majd, hogy ki nyerte az adott kategóriát. Az összes potenciális díjazottat ezen a linken tudja megnézni. Idén összesen 24 kritikus szavazott, voltak kategóriák, ahol olyan sűrű volt a mezőny, hogy második fordulós szavazást is tartottak.

Ez eddig nem is lenne különösebben érdekes, de szerencsére a nyári, évadközi szünetben, amikor a színházakban csak színfalak mögött történik bármi is, jött a Nemzeti Színház vezetője, és jól belefingott az állóvízbe. Vidnyánszky Attila ugyanis levelet írt a Színházi Kritikusok Céhének a nevezésével kapcsolatban.

„Annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem. Ha van rá mód és lehetőség, kérem, állítsanak más jelöltet az általam rendezett előadás helyére” – írta Vidnyánszky, valamint azt is kérte, hogy a jövőben a kritikusok tekintsenek el attól, hogy az ő előadásaival foglalkozzanak. Vagyis az ország elsőszámú színházának vezetője szeretné kivonni magát úgy a pozitív, mind a negatív kritikák alól, és egyfajta külső érinthetetlen, külső szereplőként működni.

A jelöltlista alapján egyébként nehéz lenne elfogultságot felhozni, ugyanis a TÁP színháztól kezdve a Nemzeti Színházon át vidéki és határon túli magyar színházakig terjed a legjobbak közé bekerült színházak listája, ahogy a díjazott rendezők sora is Alföldi Róberttől Vidnyánszky Attiláig szépen felöleli a magyar színházi élet nagyját.

Ráadásul ahogy a legjobb film az Oscaron, úgy a legjobb darab sem egy ember érdeme, így Vidnyánszky kérése különösen nevetségessé válik, ahogy arra a Céh a válaszában rávilágított. „Rendezése, a Bánk bán a legjobb előadás kritikusdíjának egyik várományosa. Ez az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja” – válaszolta a rendezőnek a Színházi Kritikusok Céhe.

Borítókép: Vidnyánszki Attila MTI Fotó: Molnár Edvárd