Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végül a fával vagy szénnel fűtők is megkapják a választási rezsicsökkentést

Végül a fával vagy szénnel fűtők is megkapják a választási rezsicsökkentést

A kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is meg fogják kapni a téli rezsicsökkentést – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A közlemény szerint a kormány szerdai ülésén hozott döntést arról, hogy a kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is meg fogják kapni a téli rezsicsökkentést. A cél, hogy azokhoz a családokhoz is megérkezzen a téli rezsicsökkentés, akik olyan településen élnek, ahol ugyan van kiépített gáz- vagy távhőhálózat, de az ő utcájukba, házukba valamilyen oknál fogva még nincs bekötve, ezért mással – pl. fával, szénnel – fűtenek.

A becslések szerint kb. 800 ezer ilyen háztartás van az országban.

Az igénylés menetére is kitért Kovács: Az érintettek a következő hetekben egészen október 15-ig bejelenthetik támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál. Az igényeket a Belügyminisztérium októberben összegzi és a kormány elé terjeszti, majd a szükséges pénzügyi forrást az önkormányzatok részére utalja. Az önkormányzatok fognak gondoskodni a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag (pl. fa, szén) biztosításáról. Az igénylők a téli fűtési szezonban vehetik majd át a tüzelőanyagot. Az önkormányzatok felé várhatóan írásban kell bejelentést tenni legkésőbb október 15-ig, a Belügyminisztérium a következő hetekben tájékoztatja az önkormányzatokat a szükséges eljárásról. A kormányszóvivő szerint csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről az igénylőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is kell tenni. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti.