Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Új-Zélandon mostantól 10 fizetett szabadnap jár a családon belüli erőszak áldozatainak

Új-Zélandon mostantól 10 fizetett szabadnap jár a családon belüli erőszak áldozatainak

Az új-zélandi miniszerelnök, Jacinda Ardern és kormánya magasra tette a lécet a világ többi vezetője előtt, már ami a nők helyzetének javítását illeti. Ardern lett ugyanis az első kormányfő, aki hivatali ideje alatt ment el szülni, emellett – szintén világelsőként – megszavazták a parlamentben azt a jogszabályt (az törvényhozásban az Ardern Munkáspártja van többségben, az igenek-nemek végeredménye 63-57 lett), amely segítheti a családon belüli erőszak áldozatait.

A jövő áprilisban életbe lépő rendelet alapján a bántalmazottaknak 10 szabadnap (két hét fizetett szabadság) jár. A jogszabály támogatói azzal érveltek, hogy

a nők sok esetben azért sem lépnek ki egy bántalmazó kapcsolatból, mert félnek, hogy elveszítenék állásukat, és mert nincs idejük lakást találni, ahová elköltözhetnek otthonról.

Az új rendelet emberségesen áll a családon belüli erőszak áldozataihoz: nem kell bizonyítaniuk, hogy erőszakoskodtak velük. Sőt – a kéthetes szabadságon kívül – azt is jogosan igényelhetik a munkaadóiktól, hogy cseréljék le az e-mailcímüket (vagy távolítsák azt el a vállalati honlapról), és hadd dolgozhassanak más helyszínről (lakhelyükről, azaz home office-ban), mint korábban, hogy így védelmet biztosítsanak számukra a bántalmazó féllel szemben.

A javaslatot leginkább a jobboldali National párt képviselői ellenezték; szerintük a kéthetes fizetett szabadság „túl nagy terhet ró a kis- és közepes vállalkozásokra”. Pedig Új-Zélandon igazán ideje volt már a változásnak, hiszen a fejlett országok közül, itt a legmagasabb a családon belül elkövetett erőszak aránya – minden ötödik percben ilyen esetek miatt csörög a rendőrség központi telefonja (ez naponta 279 hívás!). A 2017-es statisztikák szerint évente 525 ezer új-zélandit bántalmaz a partnere vagy valamelyik családtagja.

525,000

525,000

Borítókép forrása: Phil Walter/Getty Images