Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Leváltották az LMP-ben a fegyelmiket osztogató fő fegyelmezőt

Leváltották az LMP-ben a fegyelmiket osztogató fő fegyelmezőt

Az LMP-ben zajló, „felpörgött ítéletosztás legabszurdabb fordulataként nemrég magát az etikai bizottság elnökét, Moldován Lászlót fosztották meg tisztségétől, pedig addig ő játszotta a főszerepet a fegyelmi eljárások levezénylésében – tudta meg a 24.hu. A portál szerint neki egy nyilatkozat miatt kellett búcsúznia posztjától: a Magyar Hírlapnak adott ki információkat a Sallai-Hadházy összetűzésről készült hangfelvétellel kapcsolatban.

Miután Moldovánra a pártban másodfokon, jogerősen is azt a büntetést szabták ki, hogy eltiltották az etikai bizottságban viselt elnöki poszttól, és a bizottsági tagságtól is, a portál szerint az utóbbi néhány fegyelmi döntést másodfokon már nélküle hozta meg a testület.

Futószalagon büntettek

Így például azt a három másikat is, amelyről a minap a Zoom.hu számolt be: a parlamenti választáson visszalépő LMP-s képviselőjelöltek közül Ságodi Zoltán 3, Tenk András 1,5 év eltiltást kapott, vagyis egyikük sem indulhat a jövő évi EP- illetve önkormányzati választáson sem. Utóbbi voksoláson még szerepelhet a harmadik eltiltott, Doszpoly Botond, mert ő csak egy év eltiltást kapott.

Ungár Péter, Szél Bernadett és Hadházy Ákos – előbbi kettő kapott büntetést, Hadházy is, de ő már kilépett a pártból MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Zoom.hu többször foglalkozott a bohózattá fajult LMP-s fegyelmikkel. Például azzal, amikor Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter képviselőt 3-3 évre minden párttisztségtől eltiltották, ugyanakkor Szél maradhat társelnök. Az első fokon kizárt – Hadházy Ákossal összevesző – Sallai R. Benedeket viszont visszavették. Szél Bernadett sejtelmesen úgy kommentált:

„A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

A botrányok hatására még az LMP választási szövetségese, a Gémesi György vezette Új Kezdet is kihátrált a párt mellől. Továbbá mindennek a következménye volt Hadházy Ákos kilépése is a pártból.

A szintén eltiltást jelentő fegyelmi büntetést kapott volt LMP-kampányfőnök Schmuck Erzsébetről nemrég írt a Zoom.hu. Ugyan a büntetést nem ezért, hanem a visszalépések támogatásáért kapta pártjától, esetében sokkal hevesebb vitákat váltott ki az, hogy a visszalépésekről beszélgetett a kampánmyhajrában Schmidt Máriával, a Terror Háza igazgatójával, aki jó viszont ápol Orbán Viktorral, többször volt már kormánybiztos.

Schmuck Erzsébet, az LMP volt kampányfőnöke Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A Zoom.hu annak próbált utáénajárni, miről beszélgettek. Schmuck Erzsébet szerint nem befolyásolási kísérlet, csupán baráti figyelmeztetés volt, amikor felhívta őt Schmidt, míg a Terror Háza igazgatója csak annyit mondott: ez magánbeszélgetéás, ami csak kettejükre tartozik. Minderről itt írtunk bővebben:

Csak a fiáért aggódott Schmidt Mária, amikor figyelmeztette az LMP kampányfőnökét

Csak a fiáért aggódott Schmidt Mária, amikor figyelmeztette az LMP kampányfőnökét Schmuck Erzsébet szerint nem befolyásolási kísérlet, csupán baráti figyelmeztetés volt, amikor a kampányban felhívta őt Schmidt Mária, hogy lebeszélje az LMP-seket a visszalépésekről. A Terror Háza igazgatója azt mondja: magánbeszélgetés volt. „Nincs mit mondanom személyes beszélgetésekről.

Borítókép: Moldován László / MTI Fotó: Marjai János