Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

“Két perc alatt lángokban állt a házam” – tovább pusztít az erdőtűz Görögországban

“Két perc alatt lángokban állt a házam” – tovább pusztít az erdőtűz Görögországban

Nyolcvanegyre emelkedett a görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma szerdán, számos embert még eltűntként tartanak nyilván – közölte a görög tűzoltóság. 

A görög médiát és a közösségi oldalakat elárasztották az eltűntek fényképei. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet.

A Geráneia hegyet leszámítva mindenhol sikerült megfékezni a lángok terjedését.

A társadalmi szolidaritás egyébként nagy: sok önkéntes jelentkezett, s még a magyarországi görög diaszpórában is gyűjtés indult a károsultak megsegítésére.

Menekülésre gondolni sem lehetett

Azt továbbra sem tudni, mi okozhatta a tüzet, amely viharos széllökésekkel párosulva villámsebességgel emésztette fel a fenyőerdővel körbevett települést. “Menekülésre gondolni sem lehetett, két perc alatt lángokban állt a házam” – mondta Ilíasz Pszinákisz, Marathón polgármestere.

Fotó: Nikolas Joao Kokovlis/SOPA Images/LightRocket via Getty Images (A képre kattintva galéria nyílik.)

A görög sajtóban eközben egyre több vélemény jelenik meg arról, mi az oka annak, hogy ilyen sok emberéletet követelt a bozóttűz, amely egyébként gyakori jelenségnek számít nyáron az országban. Efthímisz Lékkasz, az athéni egyetem földtani professzora szerint az egyik legfőbb ok a településfejlesztési terv teljes hiánya. “Az utcáknak nincsen kijutásuk a tengerhez, valamint nincsenek merőleges utcák, amelyek megkönnyítenék az emberek menekülését” – mondta Lékkasz.

Andrianósz Gurbácisz korábbi tűzoltó altábornagy szerint viszont a tűzoltóság későn reagált. “Az illetékesek tudtak arról, hogy fokozatosan növekszik a tűzvészek kialakulásának kockázata az Attika-régióban. Erősítést kellett volna küldeniük Görögország északi részéből, ahol ugyanakkor esőzésekre számítottak”.

Fotó: MTI/EPA/Vaszilisz Pszomasz (A képre kattintva galéria nyílik.)

Manólisz Pliónisz, egy athéni kutatóintézet igazgatója szerint azonban a tűz gyors terjedésének oka a korábban soha nem tapasztalt erősségű széllökések voltak. Miközben átlagosan óránként 65 kilométeres sebességgel bírnak a térségben, a legutóbbiak – még ha nem is voltak tartósak – az óránként akár 120 kilométeres sebességet is elérték – mondta.

Isten haragja lesújtott

Görögországban gyakoriak a bozóttüzek a nyári hónapokban, a jelenlegi katasztrófa váratlan gyorsasága azonban megdöbbentette a görög lakosságot. Egy helyi napilap bibliai utalással Armageddonnak nevezte a pusztítást. Ambrósziosz kalávritai püspök vitriolos bejegyzésében azt írta: isten haragja azért sújtott le az országra, mert Ciprasz megrögzött ateista. Az egyház elhatárolta magát a püspök véleményétől.

Fotó: MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz (A képre kattintva galéria nyílik.)

Számos állam ajánlott fel segítséget Görögországnak, köztük Ciprus, Németország, Horvátország, Törökország, Spanyolország, Olaszország, Oroszország és Lengyelország. Románia két repülőgépet és a védelmi minisztérium 20 munkatársát küldte a térségbe.

A magyar konzuli szolgálat folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal, tudomásuk szerint a tűzvésznek nincs magyar érintettje. Áder János államfő táviratban fejezte ki részvétét Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnöknek.

(MTI)