Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezt tudja az az amerikai egyetem, amely már 2019-től indíthat nálunk kurzusokat

Ezt tudja az az amerikai egyetem, amely már 2019-től indíthat nálunk kurzusokat

„A magyar kormány és Indiana állam közötti felsőoktatási megállapodást írtak alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem, a Notre Dame University indíthatja el képzési programját Budapesten. Magyarországnak kőkemény küzdelemben kell helytállnia a világgazdaság drámai változásai közepette, így az ország versenyképességét alapvetően határozza meg a felsőoktatás minősége, az, hogy milyen szakembereket tud képezni a magyar felsőoktatás” – nyilatkozta Szijjártó Péter az MTI-nek.

A Notre Dame Egyetem

képzései már jövőre, tehát 2019-től indulhatnak,

miközben egy másik, amerikai akkreditációval rendelkező egyetem, a CEU ügyében már évek óta nincs megállapodás, és még az is előfordulhat, hogy – bár ennek ellenkezőjét kommunikálták – el kell költözniük a magyar fővárosból. Az indianai felsőoktatási intézmény vegyészmérnöki, építőmérnöki és mechatronikai szakjai a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel folytatott együttműködés keretében indulnak majd. Szijjártó szerint mindettől az ország versenyképességének növekedése és a befektetői közösség

„Magyarországról alkotott véleményének további javulása várható”.

Szijjártó Péter és Eric Holcomb, Indiana állam kormányzója kezet fog, miután felsőoktatási megállapodást írtak alá Indianapolisban Fotó: / MTI – KKM

Vallásos értékek a tények világában

Az indianai Notre Dame Egyetemet 1842-ben alapította Edward F. Sorin tiszteletes, az akkori francia misszió papja (a Notre Dame név annyit jelent: „Miasszonyunk”), s Szent Kereszt Gyülekezeteként vált ismertté. Célja az volt, hogy létrehozza Amerika egyik legnagyobb katolikus egyetemét. A Szent Kereszt papjai egészen 1967-ig irányították az intézményt, ezután pedig egy kettős rendszert alakítottak ki, amelyben világi és vallási megbízottak is jelen voltak a vezetőségben. Talán a szigorú egyházi vezetésnek is köszönhető, de

nők csupán 1972 óta járhatnak erre az egyetemre.

Az „ajtónyitás” kicsit megkésettnek számít az Egyesült Államokban, ugyanis az országban már 1831-től szerezhettek a hölgyek diplomát koedukált intézményekben.

A történelmi múltú egyetem öndefiníciója szerint hű maradt a Sorin atya által kitűzött célokhoz, holnapjukon pedig a következő alapelvek szerepelnek:

  • akik a Notre Dame-ra jönnek tanulni, nem csak azt tanulnák meg, hogyan gondolkodjanak, hanem azt is, hogyan éljenek
  • az egyetemet legalább annyira a vallásos meggyőződések irányítják, mint a tudomány
  • a tények világában kiállnak a saját értékrendjük és alapvetéseik mellett

Forrás: Wikipedia

A vallásos Notre Dame-mal szemben a „Soros egyetemnek” bélyegzett CEU a szabad gondolkodást, a sokszínűséget és a nyílt társadalmat képviseli, így könnyen lehet , hogy előbbi ezért is kapott ilyen szívélyes fogadtatást a magyar kormány részéről. És persze az sem utolsó szempont, hogy alapítója nem lett kikiáltva az ország „fő ellenségének”.

Borítókép forrása: Wikipedia