Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csaknem teljes ellenzéki összefogás a XV. kerületben a közelgő időközire

Csaknem teljes ellenzéki összefogás a XV. kerületben a közelgő időközire

Még több mint két hónap van hátra az újabb budapesti időközi választásokig, de a polgármester-választás előtt álló XV. kerületben egy lejárató szándékú szórólap terjesztésével már elkezdődött a nem hivatalos kampány. A civil szervezetek és ellenzéki pártok által támogatott Németh Angéla jelenlegi alpolgármester egy csütörtöki háttérbeszélgetésen jelezte: rágalmazás gyanújával feljelentést tesznek egy hamis szórólap miatt. Az is jelzi a közelgő választást, hogy fideszes ellenfele, László Tamás már most kiplakátolta önmagával a kerületet – Németh szerint nem tudni, milyen pénzből.

Hajdu László és Németh Angéla MTI Fotó: Soós Lajos

A Zoom.hu is írt arról, hogy a XV. kerületben azért kell időközi választást tartani, mert Hajdu László eddigi polgármester egyéni mandátumot szerzett tavasszal a DK jelöltjeként, a parlamenti képviselőség miatt pedig lemondott a polgármesterségről. Átmenetileg az általános alpolgármesteri posztot már 4 éve betöltő, a kerületben 20 éve önkormányzati képviselő Németh Angéla vette át, aki a Hajdu által is favorizált jelöltként elindul a helyi RÁTE Egyesület és a Szolidaritás támogatásával a szeptember 30-i polgármester-választáson.

Németh Angélát támogatja az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Liberálisok is, a Jobbik pedig nem indít jelöltet, ahogy a Momentum sem

– utóbbi párt szerinte „lélekben” őt támogatja. Az LMP-vel is tárgyaltak az esetleges támogatásról, jelenleg a döntésüket várják. Vagyis Németh mögött is kialakulhat széles körű ellenzéki összefogás – kérdés, ez mire lesz elég azután, hogy a július elejei budapesti időköziken (polgármester-választás a VIII. kerületben, képviselő-választás az V. kerületben) kétharmad-közeli aránnyal győzött a Fidesz.

A polgármester-jelölt tervei szerint megválasztása esetén a körzet parlamenti képviselőjével, a volt polgármester Hajduval együttműködve friss lendülettel még előrébb léphet a kerület, amely már az elmúlt években is sokat fejlődött. Új sportcsarnok és uszoda épülne, még az idén elindul egy 2,5 milliárdos szociális városrehabilitázációs program, fiatal családoknak önkormányzati lakásokat újítanak fel,

ingyen WiFi-elérést terveznek a kerület több pontján, és egy kedvezménykártya-rendszert is a helyi lakosoknak.

Az elmúlt egy évben amúgy sokszor került a XV. kerület a hírekbe. Például azért, mert tavaly nyáron többször is felfüggesztéssel, illetve fegyelmi megindításával akarja megfenyíteni Hajdu Lászlót a helyi Fidesz. Ebben még maguk mellé állították Móricz Eszter MSZP-s képviselőt is, akit utóbb pártja kizárt. Az ellentét egy Hajdu szerint túlárazott és korrupciógyanús óvoda- és bölcsődefelújítás miatt robbant ki, amit végül a kormánypárti többség keresztülvitt – azóta Hajdu feljelentése nyomán a rendőrség már hűtlen kezelés gyanújával nyomoz.

Borítókép: Németh Angéla / Fotó: Németh Angéla/Facebook