Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak a fiáért aggódott Schmidt Mária, amikor figyelmeztette az LMP kampányfőnökét

Csak a fiáért aggódott Schmidt Mária, amikor figyelmeztette az LMP kampányfőnökét

Schmuck Erzsébet szerint nem befolyásolási kísérlet, csupán baráti figyelmeztetés volt, amikor a kampányban felhívta őt Schmidt Mária, hogy lebeszélje az LMP-seket a visszalépésekről. A Terror Háza igazgatója azt mondja: magánbeszélgetés volt.

„Nincs mit mondanom személyes beszélgetésekről. Hagyjuk ezt, hogy magánbeszélgetésekről akar valamit megkérdezni, ez minden határon túlmegy. Érti ezt a kifejezést: magánbeszélgetés? Akivel telefonon beszélgetek, az az ő dolga, meg az enyém

– ennyit mondott a Zoom.hu-nak Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, akit az LMP kampányfőnökével, Schmuck Erzsébettel folytatott márciusi telefonbeszélgetéséről kérdeztük. Volna.

Kampányhajrában csörgött

A Fidesz és az LMP közötti kormány-ellenzék kapcsolaton túlmutató nexusról szóló feltételezéseket erősítő beszélgetésről a Magyar Narancs írt, a július 5-i cikkben megemlítve azt is, hogy emiatt Schmuck ellen fegyelmi indult a pártban. Az eljárás tényét Szél Bernadett társelnök aznap az ATV Egyenes beszéd című műsorának elején még cáfolta, később mégis elismerte, jóllehet szerinte annak a kiváltó oka nem a telefon volt. Egyebekben

úgy vélte, a Fideszből vagy környékéről nem akarták a kampányban befolyásolni az LMP-t.

Mégis sokan ilyen nyomásgyakorlásként értékelték, hogy az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló, a Fidesz közelében mozgó Schmidt Mária a kampányhajrában politikai témákról beszélget az LMP kampányfőnökével. Maga Schmuck Erzsébet is magyarázkodni kényszerült emiatt a pártban: az LMP belső levelezőlistájára írt e-mailjét az ATV Egyenes beszéd című műsorában mutatta be nemrég Rónai Egon műsorvezető.

Schmidt Mária MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Zoom.hu-hoz is eljutó levélben Schmuck azt írta pártársainak a „Schmidt Máriával egyeztettem sztori”-ról: „A kampányidőszakban akkor hívott (…), amikor Hadházy Ákos több mint 20 helyen akart visszalépést. Azért hívott fel Mária (és nem én hívtam), hogy felhívja a figyelmemet arra, mint kampányfőnöknek, hogyha megtesszük, amit Ákos szeretne, akkor a választóink elfordulnak tőlünk és könnyen kieshetünk a Parlamentből.

Óva intette, aggódott a fiáért

A Terror Házát irányító, az Orbán-kormány megbízásából korábban kormánybiztosi pozíciókat is betöltő, történész végzettségű Schmidt Mária politológusi tanácsairól megkérdeztük Schmuck Erzsébetet is, aki a Zoom.hu-nak megerősítette a körlevelében írtakat, de szerinte Schmidt Mária nem azért hívta fel, hogy befolyásolja őt vagy az LMP politikáját – állítása szerint nem is tudta volna.

„Azért hívott, hogy barátilag figyelmeztessen

– mondta lapunknak a volt kampányfőnök, jelenlegi parlamenti képviselő, aki az LMP első visszalépője, Kassai Dániel bejelentése utánra, vagyis március 20-a környékére tette a beszélgetés időpontját. Schmuck Erzsébet szerint amúgy nincs semmi különös abban, hogy felhívta őt Schmidt, hiszen LMP-s párttársának, „Ungár Petinek az édesanyja”.

Schmuck Erzsébet kampányfőnök érkezik az LMP eredményvárójára április 8-án, a parlamenti választás estéjén Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Arra a kérdésre, ez feljogosítja-e Schmidt Máriát arra, hogy az LMP kampányfőnökével beszélve beleszóljon a párt szövetségi politikáját érintő kérdésekbe, Schmuck azt mondta:

„Nem szólt bele. Elmondta a véleményét a visszalépésekről, a koordinációról, ahogy tudomásom szerint más pártokkal is beszélt erről, a DK-val és másokkal is.”

Az egykori kampányfőnök szerint mindössze annyi történt: Schmidt Mária aggódott, hogy az LMP kiesik a parlamentből, hiszen a fia képviselőjelölt volt, az első ötben benne volt, és ha a párt nem kerül be, a fia is kiesik. Hozzátette: Schmidt Máriához hasonlóan ő is aggódott, hogy „huszonakárhány helyen visszalépünk.”

A telefonbeszélgetést hallgató sofőr szerint több LMP-s áll kapcsolatban a Fidesszel

Egyvalakiről biztosan tudni, hogy fültanúja volt a Schmidt Mária és a Schmuck Erzsébet közti beszélgetésnek, mivel őt a párttársainak küldött belső levélben maga Schmuck is megemlíti: Tárkányi Máté. Vele utazott ugyanis egy kocsiban a hívás idején vidékre a kampányfőnök – Tárkányi volt a sofőr, de korábban az LMP ifjúsági szervezetének elnökeként is dolgozott. Ma már azonban nincs a pártban, mert a választás után kilépett. Előtte még ő is küldött egy levelet a párt belső listájára. A Zoom.hu birtokába került levélben azt írta: Több LMP-s politikusról is tudom, hogy folyamatos kapcsolatban áll a Fidesz-szel, a kampány alatt pedig fontos, a párt stratégiai érdekeit veszélyeztető információkat adtak át fideszes kapcsolattartóknak. Mivel semmilyen bizonyítékom nincs, ezért nem fogok se neveket írni, se bármilyen ehhez kapcsolódó kérdésre válaszolni. Aki szavahihető embernek ismert meg a pártban eltöltött időben, az elhiszi, aki nem, az nem.” Kerestük Tárkányit, de ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Nem azért volt a fegyelmi

Ami a fegyelmijét illeti, Schmuck Erzsébet a Zoom.hu-nak azt mondta, nem a telefonbeszélgetés miatt indult ellene az eljárás. Szerinte a másodfokon döntő párttestület, a fegyelmi bizottság azért büntette a párttisztségekért indulástól való kétéves eltiltással, mert az elnökségben azon öt ember között volt, akik Kassai visszalépése után „informálisan támogattuk, hogy másik egyéni jelöltünk, Ságodi Zoltán is tegye meg ezt.”

A képviselő megjegyezte, hogy egy hete kapta meg a fegyelmi bizottság fenti határozatát, most éppen nyaral, de ha visszatér, dönt róla, fellebbez-e ellene, amit már csak bíróságon tehet meg. Ám szavaiból arra lehetett következtetni, hogy ezt nem teszi meg, mivel még az eltiltás előtt megtartott tisztújításon jelölték elnökségi tagnak, de végül ő maga lépett vissza ettől, vagyis a két évre szóló eltiltás amúgy sem számít neki.

Kassai, Ságodi és a többiek

A Schmuck Erzsébet által is említett visszalépők elleni fegyelmik új fordulatairól elsőként a Zoom.hu írt, mivel az LMP újabb három tagját küldte évekre kispadra. A legsúlyosabb büntetést, a pártból való kizárást jogerősen az első visszalépő, Kassai Dániel kapta. Ő az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára lépett vissza. Kunhalmi meg is verte fideszes ellenfelét (46 és 39 %-ot kaptak). Kassai jelezte: „kizárása szembemegy a magyar joggal”, ezért jogászokhoz fordul.

Kassai Dánielt kizárták a pártból, a többiek csak eltiltást kaptak MTI Fotó: Marjai János

A második visszalépő, Ságodi Zoltán a Zoom.hu információi szerint szintén bíróságon támadhatja meg a fegyelmi döntést. Ő, aki a jobbikos Kepli Lajos érdekében lépett vissza Veszprém 2-es választókerületében, 3 év eltiltást kapott. (Kepli így is jelentősen alulmaradt a kormánypárti jelölttel szemben – 50, illetve 34 százalékot kaptak). Vagyis Ságodinak semmi esélye arra, hogy a jövő évi EP- és önkormányzati választáson induljon.

Kimarad a jövő évi két választásból Tenk András is, aki 1,5 éves eltiltást kapott jogerősen. Tenk Budapest 17-es választókerületében, Csepelen lépett vissza. Ráadásul nem hiába, mivel itt ellenzéki győzött, az együttes Szabó Szabolcs 5 százalékkal verte a fideszes jelöltet – majd belépett az LMP parlamenti frakciójába. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében visszalépő Doszpoly Botond is eltiltást kapott, de csak egy évest. Erről itt írtunk bővebben.

Borítókép: Orbán Viktor és Schmidt Mária / Fotó: Veres Viktor