Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A brit rendőrség történelmi Bitcoin ügyletet hozott össze

A brit rendőrség történelmi Bitcoin ügyletet hozott össze

Egy drogdíler elleni nyomozás során tartott házkutatásban egy Bitcoin pénztárcára akadtak. Rendkívüli sorsa lett az abban talált bődületes összegű kripodevizának.

Miközben újra komoly emelkedésnek indult az elsődleges szuperpénz, a Bitcoin árfolyama egy másik, angliai ügy is alapot ad arra, hogy a kriptodeviza ismét az érdeklődés középpontjába kerüljön. Történt ugyanis még tavaly áprilisban, hogy a Surrey megyei rendőrség hosszas nyomozás után egy litván kábítószerdíler és pénzmosó gengszter nyomára akadt. Szergejs Teresko komoly bűnszervezet egyik meghatározó alakjaként tartották számon, amely lakásának házkutatása során is kiderült. Jelentős mennyiségű készpénzt, ékszereket, vagyonokat érő órát és persze marihuánát foglaltak le nála. Ezen felül akad egy, az előzőeknél sokkal különlegesebb dolog is, ami miatt Teresko alighanem a bűnügyi krónikák örök darabja marad. A litván pasas esetében ugyanis találtak egy Bitcoin pénztárcát is.

Már Bitcoin pénztráca-kulcsok is vannak

Ma már a kriptodevizákat nem csupán számítógépeinken lehet tárolni. Természetesen okostelefonos pénztárca alkalmazások is kínálják magukat erre a célra, ebben az esetben az applikációkban pihennek a megvett vagy kibányászott szuperpénzeink. Ehhez hozzájutni viszonylag egyszerű. Letölthet a telefonjára egy tárcát, amiből ma már több tucat akad. Van olyan, amelyik azonosítást kér, de azt jobb elfelejteni.

A tárca automatikusan létrehoz a használójának egy Bitcoin címet.

Ez körülbelül egy olyan bankszámlának felel meg, amelynek nincs számlavezető bankja, ezért használható a “tárca” analógia. Ugyanakkor már messze nem csak ilyen eszközök akadnak Bitcoin tárolására. A kriptopénzek terjedésével olyan eszközök is megjelentek, amelyek fizikailag leválaszthatóak az internetről, ám ettől még képesek digitális devizák tárolására. A megoldás hasonlít az előbbiekhez, azzal a különbséggel, hogy a kicsiny, pendrive-hoz hasonló eszközünket azért valamilyen rendszerhez csatlakoztatni kell egy-egy ügylet során. Egy ilyen kulcs manapság 25-30 ezer forintért szerezhető be.

Fotó: Ulrich Baumgarten via Getty Images

A beszámolók ugyan nem részletezik, de nagyon valószínűnek tetszik, hogy a litván férfi esetében egy ilyen pénztárcára akadtak a brit rendőrség munkatársai. Általános vélekedés, hogy ha valaki komolyabb összeget fektetett be internetes devizákban, akkor a nagyobb biztonság érdekében nem árt egy ilyen pénztárcát beszereznie. Így ugyanis meg lehet akadályozni a lopást. Nos, a Surrey megyei rendőrök szeme akkor kerekedett el, amikor ügyészség (CPS) jóváhagyásával „kinyitották” a pénztárcát.

Ott ugyanis az egyik tárcában nem kevesebb, mint 295 Bitcoin lapult, ami a jelenlegi dollárárfolyamon kalkulálva nagyjából 2,5 millió dollárt, azaz közel 700 millió forintot ért.

Mikor rájöttek a rendőrök milyen értékű szuperpénz lapul a pénztárcán szinte lefagytak a szobában – idézi a rendőrség egyik munkatársának beszámolóját a Bitcoin.com oldal. A történet már ezzel is különleges lehetne, hiszen ékes bizonyítéka lehet arra, hogy az alvilág emberei is előszeretettel használják az internetes devizákat, de a történet nem feltétlenül ettől lett említésre méltó.

Beváltották a tengernyi kriptopént

Tereskót ugyanis a bíróság elítélte, s az eljárásban elkobozták vagyonelemeit, köztük a Bitcoin tárcát is. A döntés értelmében a tárcán lévő tételt fontra válthatták, amely egy részét az eljárás költségeinek fedezésére kellett fordítani. Ezzel együtt Surrey rendőrség immár a befolyó összegből egy jókora részt meg is tarthat.

Az ítélet szerint a Bitcoin tárcából befolyó összegnek 18,8 százaléka maradhat náluk, ami nagyjából 275 ezer font.

Ezt a tételt működési költségeik fedezésére fordíthatják. Ezzel pedig a Surrey megyei rendőrség lett az első olyan brit fegyveres testület, amely hivatalos eljárásban kriptopénzeket foglalhatott le, sőt értékesíthetett, majd az ebből befolyó összegből saját működésére is fordíthatott. A fennmaradó tételt pedig végül a központi költségvetés nyeli majd el.

Hosszú idő után ismét meglódult az árfolyam

Forrás: coinmarketcap.com

Amennyiben a rendőrség kicsit kivárhatott volna, akkor a bevételeik nagyobbak is lehetnének. Hosszú idő után ugyanis a Bitcoin jegyzése komoly ütemben emelkedni kezdett. A hét közepére már a 8300 dollár fölé is emelkedett az ár. Ennek egyik markáns oka lehet, hogy hírek szerint

az Egyesült Államokban elbírálás alatt van egy Bitcoin alapú ETF jóváhagyása.

Ezek lényegében tőzsdén kereskedett befektetési alapok. A hagyományos befektetési alapoktól abban különböztetik meg, hogy nem csak naponta egyszer közölnek árat, hanem akár percről-percre, így lényegében szinte részvényszerűen lehet kereskedni esetükben. Amennyiben ez a Bitcoin ETF létrejöhetne, akkor a kriptodeviza piacán növekedhetne a kereslet – írja a Reuters.

Ezen felül akadt még egy hír, ami szintén a szuperpénz árának növelése irányába hatott. A Mastercard ugyanis egy olyan szabadalmat védetett le, amely segítségével bankkártyán keresztül is fizethetnének a kártyatulajdonosok Bitcoinjaikkal. Ez jelenleg igen bajos, ugyanis a Bitcoin mögött álló blockchain hálózat fizetési jóváhagyásai, azaz a hitelesítések a mostani kapacitás mellett igen lassan születnek meg. Kedvezőtlen esetben akár több óra is lehet, erre pedig egy egyszerű vásárlás esetén nincs idő. Ha ezt a problémát a Mastercard képes lenne kiküszöbölni, azzal megint csak nagy lendületet adhatna a szuperpénz felhasználásának.