Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Veronai busztragédia: jelentősen megemelték a kártérítéseket

Veronai busztragédia: jelentősen megemelték a kártérítéseket

Az emelt összeget sem fogadta el mindenki, bár – ettől függetlenül – a biztosító elutalta az érintetteknek a pénzt. A hozzátartozók többsége továbbra is csak előlegként tekint a megítélt kártérítésre.

Jelentősen megemelte a biztosító a veronai busztragédia áldozatai és sérültjei után járó kártérítés összegét – értesült a Zoom.hu.

Volt, akinek dupla annyit fizetett a biztosító, mint amennyit korábban megállapítottak.

Információinkat Szendrei Endre – akinek az unokahúga halt meg az olaszországi buszbalesetben – is megerősítette.

„Az első hírek, amik a témával kapcsolatban megjelentek, hogy egyes szülők négymillió forintot kaptak volna a biztosítótól. Ezt mindenki elutasította, mire a biztosító tavaly megemelte ezt a kártérítési összeget. Ezt már volt, aki elfogadta, én két-három családról tudok, de többen ezt a pénzt is elutasították.

Végül a biztosító a megemelt összeget mindenkinek kifizette, attól függetlenül, hogy elfogadták-e.

Akik elutasították, azok közölték, hogy ezt a pénzt csak előlegnek tekintik. Idén tavasszal a biztosító ugyanezt az összeget még egyszer elutalta a károsultaknak” – részletezte Szendrei Endre, de hangsúlyozta: a kártérítés megállapításánál különbséget tettek a közvetlen hozzátartozók között, azaz más összeget kap a szülő, a testvér és a nagyszülő (már ha van).

Szendrei Endre unokahúgát veszítette el/Forrás: ATV

Hozzátette: több család Olaszországban indított polgári peres eljárást a nagyobb kártérítés reményében. Ezzel kapcsolatban a napi.hu számolt még be idén januárban, hogy ha az olaszországi biztosítók szövetsége jelentős kártérítési összeget állapít meg – ahogyan azt tette korábban német, francia, osztrák és holland esetekben –, akkor a megszabott összeget végül a busztársaságot biztosító Groupamának kell kifizetnie. Csakhogy a hazai biztosító 1,8 milliárd forintig köteles fizetni. Amennyiben a kártérítés összege ezt meghaladja, a fennmaradó összeg kifizetésére nem kötelezhető a biztosító, azt a baleset felelőseinek kell állnia.

Szendrei elmondta, hogy a magyar családok Olaszországban kártérítésért indított polgári pereinek egy részét összekötik az októberben induló olasz büntetőeljárással – ez a baleset körülményeit vizsgálja majd –, és itt dőlhet majd el, ki a felelős a 17 halálos áldozattal járó katasztrófáért.

Fotó: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco

A Groupama Biztosító a témában annyit közölt a Zoom.hu-val, hogy „a veronai buszbalesetben érintett autóbusz kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésének kezelőjeként a Groupama Biztosító folyamatosan, az ügyre mindvégig kiemelt figyelmet fordítva végzi a kártérítéssel kapcsolatos feladatokat. Biztosítótársaságunk továbbra is a károsultakkal, szülőkkel, rokonokkal tartja a kapcsolatot, ezért – tekintettel a biztosítási titok védelmére – a kárrendezési folyamat részleteiről nem tudunk tájékoztatást nyújtani.”

Hogy ki, mennyi pénzt kapott, arról nincs pontos információnk – ugyanis ahogy a biztosító válaszából kiderül: az érintetteket köti a titoktartás –, de úgy tudjuk: voltak, akiknek hatmillió helyett végül tizenkétmillió forint kártérítést fizettek ki. Egyébként ha valaki a nyilvánosság előtt beszámol a kártérítés összegről,

a biztosító a titoktartás megsértése miatt vissza is perelhetné az összeget.

Valószínűleg ebben a helyzetben ezt a Groupama sem lépné meg, hiszen a károsultakkal való eddigi huzavona is igen nagy arcvesztés volt számára.

  • Először tavaly májusban írta meg a 24.hu, hogy egy család sem fogadta el a felajánlott kártérítési összeget. Áldozat után szülőkként hat-, testvérkén három-, nagyszülőként egymillió forintot adtak volna.
  • Aztán 2018 februárjában a Blikk számolt be róla, hogy elmeorvosi vizsgálat alá vetették az áldozatok hozzátartozóit. Erre már a kormány is reagált, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős akkori államtitkára közleményben elfogadhatatlannak és megalázónak ítélte az eljárást. A vége pedig az lett, hogy az MNB – ami felügyeli a hazai biztosítókat – berendelte és személyesen kért tájékoztatást a kárrendezést biztosító felső vezetéstől.

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett és kigyulladt.

Borítókép fotó: Vigili del Fuoco/AFP/Europress