Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb három tagját küldte fegyelmivel évekre kispadra az LMP

Újabb három tagját küldte fegyelmivel évekre kispadra az LMP

Újabb három LMP-s politikus kapott súlyos büntetést másodfokon, jogerősen a párt etikai bizottsága – értesült a Zoom.hu. Több párttársukhoz hasonlóan azért büntették őket, mert a párt érvényben lévő döntésével szemben a tavaszi parlamenti választások hajrájában visszaléptek egyéni körzetükben az esélyesebb ellenzéki jelölt javára.

Ságodi Zoltán 3 év eltitást kapott. Ő a pártban másodikként döntött úgy, hogy visszalép, méghozzá a jobbikos Kepli Lajos érdekében tette meg ezt Veszprém 2-es választókerületében. A balatonfüredi központú körzetben Kepli ennek ellenére is jelentősen alulmaradt a kormánypárti jelölttel szemben (50 illetve 34 százalékot kaptak). Információink szerint Ságodi nem nyugszik bele a büntetésbe, hanmem bíróságon támadja azt meg.

Az eltiltás azt jelenti, hogy Ságodi nem indulhat a pártban semmilyen tisztségért, továbbá országgyűlési képviselői, európai parlamenti képviselői, helyi önkormányzati képviselői jelölt sem lehet ez idő alatt. Így sem a 2019 májusi EP-választáson, sem az az év őszi önkormányzati választáson nem szerepelhet.

A Fidesz és az LMP is büntette

Tenk András 1,5 éves eltiltása ugyancsak nem teszi lehetővé, hogy az EP- illetve az önkormányzati választásokon induljon. Tenk Budapest 17-es választókerületében (Csepel-Soroksár) lépett vissza a választások előtt. Ráadásul nem hiába, mivel itt ellenzéki győzött, az együttes Szabó Szabolcs 5 százalékkal verte a fideszes jelöltet – majd belépett az LMP parlamenti frakciójába.

Ungár Péter a háttérben, elöl Szél Bernadett és Hadházy Ákos – ők is kaptak fegyelmi büntgetést MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Doszpoly Botond is eltiltást kapott, de csak egy évre, így ő a jövő őszi önkormányzati választáson akár el is indulhat az LMP színeiben. Doszpoly amúgy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókörzetében lépett vissza – utóbbi hiábavalónak bizonyult a lépés, mert itt a fideszes jelölt 8 százalékos előnnyel győzött.

Érdekesség, hogy Tenket az ellenzék számára egy egyéni győzelmet hozó visszalépése miatt kétszer is megbüntették: most a saját pártja az eltiltással, a Fidesz pedig már a válaszás után bosszút állt rajta. A Zoom.hu is írt róla, hogy kormánypárti javaslatra a csepeli önkormányzatnál megszüntették a tanácsnoki pozícióját, amit 3,5 éve betöltött.

Vagyis folytatódott a bohózattá fajult LMP-s fegyelmik ügye, miután nemrég az etikai bizottság Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter képviselőt 3-3 évre minden párttisztségtől eltiltotta, ugyanakkor Szél maradhat társelnök (de talán újra nem indulhat). Az első fokon kizárt – Hadházy Ákossal összevesző – Sallai R. Benedeket viszont visszavették. Szél Bernadett sejtelmesen úgy kommentált:

„A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

A botrányok hatására még az LMP választási szövetségese, a Gémesi György vezette Új Kezdet is kihátrált a párt mellől. Továbbá mindennek a következménye volt Hadházy Ákos kilépése is a pártból.

Kívülről puccsnak tűnik, ami az LMP-ben zajlik – szegeztük a párt belső ügyeit ismerő forrásunknak az állítást, amire azzal felelt: „De puccs volt a visszalépés is, ha így nézzük”. A kiinduló alap ugyanis szerinte az, hogy a pártvezetők a választások előtt nem voltak hajlandóak lefolytatni a vitákat a visszalépésekről. „A politikai vitákat nem folytattuk le, ezért most jogászkodásba csomagolva megy a számonkérés” – állította.

Kassai Dánielt ki is zárták a pártból MTI Fotó: Marjai János

A legsúlyosabb büntetést, a pártból való kizárást jogerősen egy LMP-s kapta: a párt pestszentlőrinci önkormányzati képviselője, Kassai Dániel. Ő volt az első, aki visszalépett, méghozzá Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára Budapesti 15-ös választókerületben, ahol végül Kunhalmi meg is verte fideszes ellenfelét (46 és 39 %-ot kaptak). Kassai jelezte: „szembemegy a magyar joggal, hogy kizártak az LMP-ből”, ezért jogászokhoz fordul.

Véletlen utalás

A fegyelmi eljárásokban a „renitens” LMP-sek ellen másodfokon sorra súlyos büntetéseket kiszabó etikai bizottságot Moldován László vezeti, akit nemrég a párt budapesti elnökének is választottak. Moldovánról a Zoom.hu írta meg, hogy Schmidt Máriáék végrehajtást indítottak a cége ellen, mire az bedőlt. A Terror Házát működtető alapítványtól Moldován állítása szerint „téves utalást” kapott a könyvkiadó vállalkozása, ám a pénzt nem tudták visszautalni, mert a NAV inkasszózta a bevételeiket, miután az adóhatóságnak is tartoztak.

Borítókép: LMP-s kampányplakát Szél Bernadettel / Fotó: Halász Nóra