Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Harrach Péter már rózsaszínben látja a népesedési adatokat

Harrach Péter már rózsaszínben látja a népesedési adatokat

A legújabb népesedési adatok némi reményre adnak okot, emellett biztató, hogy a munkavállalási célú kivándorlás jelentősen csökken, és nőtt a visszatelepülők száma is, idézi az MTI a KDNP frakcióvezetőjének demográfiai témájú, szerdai budapesti sajtótájékoztatóját.

Harrach Péter a népesedési helyzetet az első számú nemzeti sorskérdésnek nevezte, emlékeztetve, hogy körülbelül 40 éve kezdődött el az a folyamat, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek. Az utóbbi évek pozitív eredményei közé sorolta

  • a gyermekvállalási kedvet jelentő teljes termékenységi arányszám 1,5-re emelkedését
  • a házasságkötések számának növekedését,
  • továbbá a válások és az abortuszok számának csökkenését.

A külföldi munkavállalásról a KDNP frakcióvezetője kiemelte: a folyamat kezd visszafordulni, vagyis jelentősen emelkedik a visszaköltözők száma, a kivándorlóké pedig csökken. Az Eurostat adataira hivatkozva azt közölte: valamivel 300 ezer fölötti a külföldön munkát vállalók száma, ami 5,2 százalékos arányt jelent a magyar munkaképes lakosság körében. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy például Romániából, Bulgáriából vagy a Balti-államokból többen mennek külföldre dolgozni.

Harrach Péter szerint jelentős demográfiai változásokra van szükség, ami elsősorban a közgondolkodástól, a gyermekvállalási kedvtől, a családbarát környezet kialakításától függ, de a kormányzatnak is van feladata, például a családok anyagi támogatása.

Borítókép MTI Fotó: Koszticsák Szilárd