Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felvételi ponthatárok: sokan várják az eredményeket a budapesti Pont Ott Partin

Felvételi ponthatárok: sokan várják az eredményeket a budapesti Pont Ott Partin

Idén is megrendezték a felvételizők hivatalos ponthatárváró buliját. Sírás, örömködés, érzelmek, aztán zene, tánc.

Élőben jelentkezünk a helyszínről:

Este 8-kor minden kiderül

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok 20 órától nyilvánosak, a felvi.hu oldalon olvashatóak (amennyiben olvashatóak, mert a weboldal sokszor lefagyott már napközben is). Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még szerda este sms-t is kapnak az eredményekről.

Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek tehát magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb az adott szak ponthatára.

Az emberi erőforrások minisztere negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg idén.

Ez alapján

    • nemzetközi tanulmányok szaknál 465,
    • kommunikáció és médiatudomány szakon 455,
    • pszichológia szakon 435 pontot kell elérni,
    • osztatlan jogász képzésen 460,
    • gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni.

Idén egyébként nagyjából 107 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra.

Sokan akarnak ápolók vagy óvodai pedagógusok lenni

A legtöbben az idén is a gazdálkodás és menedzsment szakot jelölték meg (4220-an), ami már hat éve zsinórban tartja az első helyét. Nincs meglepetés a második helyezett tekintetében sem: a mérnökinformatikus képzést a tavalyihoz képest még 300-zal többen, 3579-en jelölték meg.

A következő helyezettek között azonban érdekes helycserék történtek: a turizmus-vendéglátás már nincs az élbolyban, pedig a 2010-es években még ez számított a legnépszerűbb képzésnek. Ezzel szemben nagyon megnőtt az ápolás és betegellátás, valamint az óvodai pedagógus szakok népszerűsége. Utóbbi különösen jó hírnek számít, ugyanis mindkét területen óriási a szakemberhiány.

További érdekes infókat a felvételiről ebben a cikkben olvashat.