Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elszabadultak az albérletárak Pécsen, lehúzzák a külföldi egyetemistákat

Elszabadultak az albérletárak Pécsen, lehúzzák a külföldi egyetemistákat

Hatalmas drágulás figyelhető meg a pécsi albérletpiacon, aminek a katalizátora az egyre több külföldi hallgató.

A Modern Városok Program részeként Pécsen – az országban egyedülálló módon – arra adott a kormány az egyetemnek 24,8 milliárd forintot, hogy minél több külföldi hallgató tanuljon a Pécsi Tudományegyetemen. A határokon túlról érkezett tanulók száma az elmúlt években dinamikusan növekedett: amíg egy évvel korábban még csak 3200-an voltak, az idén már átlépték kétszázzal a 4000-es bűvös határt. A végső cél amúgy minimum 5000 hallgató.

Egy tavalyi, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Szegedi Tudományegyetem kutatói által publikált kutatás szerint

a három egyetemvárosban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente több mint 22 milliárd forintot költenek el, vagyis a helyi gazdaság számára is óriási potenciált jelentenek a külföldi diákok.

A hallgatók lakhatására egész iparág épült települt rá; a PTE orvosi kara környékén rengeteg apartmanház épült, továbbá többen is ingatlanba fektették a pénzüket, ami albérletnek kiadva már 10 év alatt megtérülhet. Emellett a külföldi hallgatók a magyarokhoz képest sokkal jobb anyagi kondíciókkal bírnak, így jóval magasabb összeget lehet tőlük elkérni. Ezeknek köszönhetően az elmúlt 4-5 évben megduplázódtak az albérletárak a városban; a garzonok bérleti díja a belvárosban és az egyetemvárosban is a korábbi 40-50 ezer forintról 90-100 ezerre emelkedett.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának épülete MTI Fotó: Sóki Tamás

A felmérések szerint Pécsen egy panellakásért átlagban 60-90 ezer forintot kérnek el, miközben ez a szám az egyetemek környékén bőven 100 ezer forint fölött van; a hirdetéseket böngészve leginkább 110-120 ezer forintot kérnek érte, de találkoztunk már az orvosi egyetem szomszédságában kiadó 53 négyzetméteres panellal, ami 150 ezret kóstál. Az újépítésú lakásoknál már horrorösszegeket kérnek el, 140-150 ezer forintot egy hónapra, de bőven belefutottunk havi 170 ezres bérleti díjba is. Ráadásul ezeket a bérleti szerződéseket 12 hónapra kötik a hallgatókkal, viszont egy tanév csak 10 hónapos, így a drágulás egy évre számolva még brutálisabb.

Strausz Lajos, az Otthoncentrum munkatársa megerősítette a fenti gyakorlatot, kiemelve, hogy mindezen túlmenően van még egy, de inkább kéthavi kaució is. Azt is elmondta, hogy

jelenleg 100-tól 250 ezer forintig ismer kiadó lakásokat, ezeknek az árát természetesen legfőképpen a komfortfokozat és a méret, továbbá az egyetemtől való távolság határozza meg.

Van viszont kockázata is a külföldi diákok elszállásolásának, mert a lakások sok esetben rohamosan amortizálódnak, illetve gyakoriak a rongálások. Ismert olyan eset is, amikor

egy hét után zuhanykabint kellett cserélni az egyik lakásban, mert „összetört”, de legendás annak az iráni hallgatónak az esete is, aki tábortüzet rakott a szoba közepén a parkettából.

Az általunk megkérdezett tulajdonosok leginkább erre a kockázatra hívták fel a figyelmünket: emiatt (pláne) drágán adják ki a lakásokat, illetve a plusz kéthavi bérleti díjat is ennek a kompenzálására (azaz felújításra) fordítják adott esetben.

Akad, persze, olyan is, aki inkább a biztos lakáskiadásban gondolkodik és nem követi a trendet, viszont ritka, mint a fehér holló.

Miklós, aki két közepes méretű panellakást ad ki az egyetemvárosban, a Zoom.hu-nak elmondta: inkább kevesebbet kér, de megbízható bérlőt keres, akiben hosszú távon gondolkodhat. Miklós 70 ezer forintért adja ki a lakásokat, 12 hónapra köt szerződést, a nyári 2, tanulás és vizsga nélküli hónapra viszont alacsonyabb összegben egyezik meg az albérlőjével. Ez utóbbinak mindössze annyi a célja, hogy fennmaradjon a bérleti viszony. Mindkét lakásban olyan bérlője van, aki már 2 éve ott lakik és nem is szándékoznak váltani, ami a brutális áremelkedés ismeretében logikus. Azt is hozzátette: megtehetné, hogy magasabb összegért kiadja a lakásokat, de ugyanennyit bukhatna azon, ha egy nem megbízható bérlő lerombolja a lakást és a felújítás költsége elvinné a hasznot, vagy még többet is.

Ennyi migráns, pardon, külföldi hallgató tanul Pécsett

A baranyai megyeszékhelyen – a legutóbbi összesítés, vagyis a most zárult tanév adatai alapján – a 25 000 hallgatóból 4200 volt külföldi.

Borítókép: Viharfelhők Pécs felett MTI Fotó: Sóki Tamás