Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Benalla-ügy: bizarr sztori sokkolja a francia közvéleményt, Macron is megszólalt

Benalla-ügy: bizarr sztori sokkolja a francia közvéleményt, Macron is megszólalt

Egyre több jel mutat arra, hogy Alexandre Benalla, Emmanuel Macron elbocsátott biztonsági főnöke szoros kapcsolatban állhatott a francia elnökkel, emiatt különleges jogokat és elbánást élvezett. Erre utal Macron hallgatása is az ügyben, amiben a francia elnök testőre rendőrsisakban, de civil ruhában vert össze egy tüntetőt még májusban, egy másik nőt pedig megrángatott. Benalla akkor megúszta a komolyabb büntetést, ám azóta egyre különösebb részletek derültek ki a testőrről.

A párizsi ügyészség vizsgálja, mit keresett a rohamrendőrök között Emmanuel Macron stábjának biztonsági főnöke. A Le Monde azonosította be Alexandre Benallát az egyik tüntető videója alapján, amin az látszik, hogy a civil ruhát és rendőrsisakot viselő testőr a rendőrök között, a nyakánál fogva elrángat egy nőt, majd később újra feltűnik és megüt egy férfit. Benalla sokkal keményebben bánik a tüntetőkkel, mint az azonosítót is viselő rendőrök, ennek ellenére senki sem próbál meg közbeavatkozni. A legfőbb kérdés az, hogy miért nem indult már májusban eljárás Benalla ellen, és mit keresett egyáltalán a tüntetésen Macron egykori testőre?

A hivatalos verzió szerint Benalla „megfigyelőként” volt jelen a rendőrségi akción. A verekedésről már akkor tudtak a hatóságok, ezt támasztja alá, hogy Benallát két hétre felfüggesztették, ezalatt fizetést sem kapott. Ám ha az ügyben feljelentés történt volna, akkor a francia törvények szerint Benalla 7 éves börtönbüntetésre is számíthatott volna.

Azonban a letartóztatás helyett Benallát múlt hétfőn már a Champs-Elysées-en végig vonuló francia válogatott ünnepségének biztosításával bízták meg – annak ellenére, hogy a felfüggesztést követően a rendőrség állítólag „adminisztrációs feladatok” elvégzésére helyezte át a verekedésbe keveredett testőrt. Vagyis úgy tűnik, az incidens nem befolyásolta különösebben Bennalla karrierjét.

Miután az ügy hatalmas visszhangot okozott a francia sajtóban, Macron testőrét elbocsátották, a rendőrség pedig múlt pénteken házkutatást tartott a férfinél, akit őrizetbe is vettek. A botrány még tovább duzzadt, miután szombaton három másik rendőrt is őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy

ellopták és átadták a helyszínen készített rendőrségi felvételeket Benallának, aki a saját védelmében próbálta felhasználni őket, amikor az elnöki hivatalban foglalkoztak az üggyel.

A rendőrségi felvétel átadása Franciaországban szolgálati titok kiszolgáltatásának számít, ami súlyos törvénysértésnek minősül.

Emmanuel Macron és Alexandre Bennala. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Az ügy most ott tart, hogy Gérard Collomb belügyminiszter a parlamenti vizsgálóbizottság hétfői ülésén azt mondta: az elnöki hivatal a felelős az alkalmazottjáért. Szerinte az Élysée-palotának és nem neki kellett volna jelentenie a történteket az ügyészségnek. Collomb azt is elmondta, hogy bár találkozott korábban a testőrrel, nem tudta, hogy mi a szerepe az elnök oldalán.

A párizsi rendőrkapitány egy fokkal kritikusabb hangnemet ütött meg, szerinte „az ilyen egyéni túlkapások elfogadhatatlanok és nem maradhatnak következmények nélkül”.

Közben a bizottság ellenzéki tagjai, köztük Marine Le Pen, Macron meghallgatását követelik az ügyben. A szélsőjobbos politikus szerint az ügy legkomolyabb aspektusa, hogy „létezik egy nem hivatalos kormányzati rendőrség a belügyminiszter látókörén kívül”.

Ám eddig hiába várta a francia közvélemény Macron megszólalását az ügyben: az általában igen beszédes francia elnök egyelőre a hallgatást választotta, és

egyre több jel utal rá, hogy Benalla az elnök belső köréhez tartozhat.

Ezt sejteti, hogy Benallának saját kulcsa volt Macron észak-franciaországi Touquet-ben lévő otthonához, ahova az elnök gyakran visszavonul pihenni feleségével; de az is, hogy Bennalla 10 ezer eurós fizetést, szolgálati autót, és saját sofőrt is kapott szolgálataiért az elnöki hivataltól.

Dühkitörésekkel küzdő, öntörvényű ember portréja rajzolódik ki

A Benalla-ügy azért is dagadhatott ekkorára, mert a testőrről egyre több különös részlet szivárgott ki. Kiderült például, hogy Bennalla 2012-ben sofőrként dolgozott az akkori iparügyi miniszternek, Arnaud Montebourg-nak.

Benallát azonban hamar kirúgták, mivel a miniszter jelenlétében balesetet okozott, ezt követően pedig el akart menekülni a helyszínről.

Egy másik esetben Bennala egy robogóval utazott, ami defektet kapott. Mint kiderült, a jármű csomagtartójában később találtak egy pisztolyt, ami azért érdekes, mert a testőrnek az eset idején nem volt erre engedélye.

Bennala a május 1-jei tüntetésen, ahol az incidens történt. (MTI/AP/Clemont Lanot)

A legdurvább ügy azonban az, amivel 2015-ben vádolták a férfit. Eszerint Bennala olyan brutálisan megvert egy nőt, hogy a sérülései miatt több mint 8 napra szabadságra kellett mennie. A L’express információi szerint a nő Bennala egyik rokona lehetett. Az elnöki hivatal azzal védekezett, hogy a nő az incidenst követően kilépett munkahelyéről, ezért nem készült írásos jegyzőkönyv az esetről. Macron egykori testőréről egyébként az is sokat elmond, hogy közeli munkatársai állítólag csak „Rambónak” becézték.

A legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy előkerülnek-e még további kényes részletek Bennala múltjából, és miként fogja mindez befolyásolni a már jelenleg is alacsony népszerűségnek örvendő Macront.

Macron: Vállalom a felelősséget

A hosszas hallgatás után Emmanuel Macron végre megszólalt a testőre miatt kirobbant botránnyal kapcsolatban, és fél órás beszédében elismerte képviselőtársainak a felelősségét: „Én vagyok a hibás. Eljöhetnek értem, készen vagyok válaszokat adni a francia népnek”. A francia elnök „árulásnak” titulálta Bennala viselkedését és azt is elmondta, hogy sem körülötte, sem a kabinetjében nem lehetnek olyanok, akik a szabályokon felül állnak.

„Ha bárki felelőst keres az ügyben, az egyedül én vagyok. Én bíztam meg Bennalában”

– mondta el Macron beszédében, hozzátéve: Bennala központi figurája volt az elnöki kampányának, és valóban közel áll hozzá. Ugyanakkor az ügyről keringő pletykákra utalva viccesen hozzátette: „Alexandre Bennala sosem kapta meg a nukleáris fegyverek indítókódját… és Alexandre Bennala nem is a szeretőm” – szögezte le a francia elnök.

Borítókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson