Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A svédek nem tököltek az erdőtűzzel, rádobtak egy bombát – videó

A svédek nem tököltek az erdőtűzzel, rádobtak egy bombát – videó

Felettébb érdekes hírt közölt a svéd The Local portál szerda délután: a Svédországban tomboló óriási – és egyenlőre leküzdhetetlen – erdőtüzek kétségbeesett lépésre sarkallták az ország hadseregét, ugyanis ma délután a közép-svédországi Älvdalen térségében két Jas-39 Gripen típusú harci repülőgépet vetettek be a természeti katasztrófa ellen.

A 3000 méteres magasságban repülő Gripenek egyikéről egy GBU-49-es típusú lézervezérlésű bombát dobtak le egy nem sokkal korábban kigyulladt erdőre, amely ráadásul katonai lőtérként funkcionál, így több fel nem robbant lőszer is van a területén. Emiatt életveszélyes lett volna a földi tűzoltóegységeket odaküldeni, viszont a tüzet még azelőtt el akarták oltani, mielőtt további területekre terjedt volna át.

A légicsapástól azt várták, hogy a bomba becsapódásának környékén a robbanás során hirtelen fellépő oxigénhiány miatt alszanak ki a lángok, nagyobb távolságban pedig a lökéshullám “fújja el” a tüzet.

A svéd légierő Jas-39D típusú vadászbombázó repülőgépei Svédország felett
Fotó: Veres Viktor

A vakmerő terv bevált, ugyanis pontosan az történt amit vártak: telitalálat és a felrobbant GBU-49-es lökéshulláma legalább száz méteres távolságban kioltotta a lángokat, így egy bomba segítségével sikerült eloltani – legalább ezt az egy – tüzet, mielőtt kezelhetetlen méretűvé terjedt volna szét.