Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb merénylet Afganisztánban

Újabb merénylet Afganisztánban

Több egymást követő robbanás rázta meg az afgán fővárost, Kabult kedden, a detonációkat szemtanúk szerint rakéták becsapódása okozta – közölték helyi tisztségviselők.

A Hszinhua kínai hírügynökség úgy tudja, hogy öt rakéta csapódott be a fővárosban és környékén, amelyet állítólag a tálib lázadók lőttek ki. Az egyik egy lakóépületet talált el a Kabul nyugati részén található Afsar-i-Szelo körzetben, a többi egy közeli hegyoldalba csapódott – mondta el Ahmad Fahim szemtanú.

A támadásban hárman megsebesültek, őket kórházba szállították.

Az érintett térségben található a Vörös Félhold segélyszervezet irodája, a Kabuli Rendőrakadémia épülete, illetve több katonai és kormányzati épület. A Reuters hírügynökség három robbanásról és négy sebesültről számolt be, a dpa német hírügynökség szemtanúi szerint pedig nyolc rakéta csapódott be a térségben.

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Az afgán főváros több véres merénylet helyszíne volt az elmúlt években. Legutóbb vasárnap a kabuli repülőtéren követett el öngyilkos merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik tagja, amelyben 23-an vesztették életüket és 107-en sebesültek meg. A robbanást Abdul Rasid Dosztum alelnök, egykori hadúr érkezésére időzítették. Dosztum több mint egyéves önkéntes külföldi száműzetéséből tért haza.

Eközben a délkelet-afganisztáni Paktika tartomány két körzete került a tálibok kezére az elmúlt 48 órában. Az afgán erők súlyos veszteségeket szenvedtek az összecsapásokban – mondták el tisztségviselők kedden. A Gijanért és Omnáért folytatott küzdelemben az afgán biztonsági erők legalább 22 tagja vesztette életét, és hét sebesült meg. Paktika több területe évek óta a tálibok felügyelete alatt áll.
Az afgán haderő 12 felkelővel, köztük egy tálib kormányzóval és körzeti vezetővel végzett az északkeleti Kapisza tartományban.

Egy katonai szóvivő elmondta, hogy a vasárnap éjszakai műveletekben Mullah Naszim Musfak kapiszai árnyékkormányzó és Kari Eszanullah, a lázadók Tagab körzetbeli vezetője is életét vesztette.

A tálib elöljárókra tanácskozás közben csaptak le.

A borítókép illusztráció